Erling Moes Tegnestue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Erling Moes Tegnestue består av de tre arkitektbyråene Wendelbo Arkitekter, Rodeo Arkitekter og Sondre Gundersen.[1] Samarbeidets formål var å delta i den internasjonale arkitektkonkurransen for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo på Vestbanetomten. Det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal huse samlingene til Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst.[2]

Bedriftens navn stammer fra den tidligere fiskebutikken på Youngstorvet Erling Moe AS, da arkitektene lånte fiskebutikkens pauserom mens de jobbet med konkurransen.

Arkitektkonkurransen[rediger | rediger kilde]

Statsbygg fikk i oppdrag av Kulturdepartementet (Norge) å starte planleggingen av et samlet museumsanlegg for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og designVestbanen. Fase 1 var en åpen, internasjonal konkurranse på overordnet nivå. 237 bidrag ble levert til arkitektkonkurransen. I fase 2 av plan- og designkonkurransen leverte de seks finalistene bearbeidede forslag.[3] Vinnerne i fase 2 ble kåret 12. april 2010.

Erling Moes Tegnestue var blant de siste 6 finalistene med deres konsept «Back in Black». Det andre norske arkitektbyrået som kom til fase 2 var Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere AS med konseptet «m_box».[4] Kjente arkitekter som Zaha Hadid[5] og Henning Larsen[6] deltok også i konkurransen.

Av NRKs nettlesere ble «Back in Black» stemt frem som det beste alternativet med 31% av stemmene.[7] VGs anmelder, Lars Elton, gav «Back in Black» den beste vurderingen med terningkast 5 med ordene «Ved siden av Urban Canvas er dette antagelig det eneste prosjektet med arkitektoniske kvaliteter som vil vekke oppmerksomhet internasjonalt.»[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]