Erik av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Erik av Rosenborg)
Hopp til: navigasjon, søk

Erik Frederik Christian Alexander, greve av Rosenborg (født 8. november 1890 i København, død 10. september 1950 i København) var prins av Danmark. Han var barnebarn av kong Christian IX av Danmark.

Han ble født som Hans Høyhet prins Erik av Danmark, og var den tredje av de fire sønnene til prins Valdemar av Danmark og franskfødte prinsesse Marie av Orleans. Hans to storebrødre var prins Aage og prins Axel, mens lillebroren het prins Viggo. I tillegg hadde de fire brødrene en lillesøster, prinsesse Margrethe.

5. februar 1904 ble prins Erik og de andre barna til prins Valdemar gitt tittelen Hans/Hennes Kongelige Høyhet prins/prinsesse av Danmark, i stedet for å bare være Hans/Hennes Høyhet prins/prinsesse av Danmark. Det sies at grunnen til dette var at kong Christian IX i en tale ved prins Aages konfirmasjon ved en feiltakelse tiltale prinsen som kongelig høyhet.

Ridder av Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1908

Prins Erik giftet seg 11. februar 1924 med canadiske Loïs Booth i Ottawa i Canada. Som følge av dette mistet prins Erik arveretten til den danske tronen, og tittelen hans ble endret til Hans Høyhet prins Erik av Danmark, Greve av Rosenborg. I perioden 191723 satt Prins Erik i besittelse av Kokkedal Slot, som ligger syd for Brovst i Nordjylland.

Ekteskapet resulterte i to barn:

Prinsesse Loïs døde i 1941, og ni år senere døde prins Erik.