Erik Smith (produsent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erik Smith
Født25. mars 1931Rediger på Wikidata
Død4. mai 2004Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelsePianist, plateprodusent, komponist, cembalist Rediger på Wikidata
Utdannet vedCorpus Christi College
NasjonalitetStorbritannia

Erik Smith (født 25. mars 1931, død 4. mai 2004) var en tysk-født britisk plateprodusent, pianist og cembalist.

I løpet av hans lange musikalske karriere produserte han over 90 opera-innspillinger. Hans aller største verk er hans fullførte innspilling av helheten av Wolfgang Amadeus Mozart sine komposisjoner som ble gjort helt ferdig og gitt ut i 1991. Disse verkene inkluderer blant annet mange tidligere og uhørte fragmenter som ikke var blitt gjort offentlig kjent på Mozarts tid.

Han ble født i Rostock, Tyskland, som sønn av den tyske dirigenten Hans Schmidt-Isserstedt. Hans jødiske mor tok ham med fra Tyskland i 1936, sammen med broren hans. De ble oppdratt i England. Han fikk sin høyere utdanning ved Corpus Christi College, Cambridge. Gjennom sitt vennskap med den amerikanske pianisten Julius Katchen, sluttet han seg til Decca-selskapet som plateprodusent, som også spilte inn flere arbeider med kjente musikere som for eksempel John Culshaw og Gordon Parry.

I 1958 produserte han den første innspillingen av Peter Grimes, som var dirigert for komponisten Benjamin Britten. Han produserte også den første innspillingen av Mozarts opera La Clemenza di Tito, med dirigenten István Kertész. Han dannet London Wind Soloists og Wien Mozart Ensemble for å registrere den komplette musikken av Mozart. Mange av disse var premiere innspillinger. Han vant en Grammy Awards i 1971, 1973, 1976 og igjen så sent som i 2003. Erik Smith døde den 4. mai 2004, og han etterlot seg da sin kone Priscilla og deres to døtre, Miranda og Susanna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]