Erik Mongrain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Mongrain
Erik Mongrain2.jpg
Født12. april 1980Rediger på Wikidata (41 år)
MontréalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Komponist, gitarist, jazzmusiker, youtuber, jazzgitarist, låtskriver, TV-produsentRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata

Erik Mongrain

Erik Mongrain (født 12. april 1980 i Montréal, Québec) er en canadisk komponist og gitarist, best kjent for sin unike akustiske stil og bruken av to-hånds tappe-teknikk på akustisk gitar.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Erik Mongrain begynte å spille gitar som 14-åring. Som ung var han for det meste interessert i idrett, men ettersom han ble eldre ble han gradvis mer dratt mot musikken, og han begynte å spille favorittlåtene etter gehør. Først spilte Mongrain elektrisk gitar, men utviklet snart interesse for klassisk musikk og akustisk gitar gjennom å ha hørt verkene til Johann Sebastian Bach. Mongrain lærte seg å lese noter, og han begynte å komponere.

På et tidlig stadium var Erik Mongrain inspirert av Metallica, Jimi Hendrix og i særklasse Kurt Cobain. En ny musikalsk åpenbaring skulle komme da han som 18-åring fikk høre om den velrenommerte kanadiske gitaristen Don Ross. Erik Mongrain hadde endelig funnet sin nisje. Etter dette var den store inspirasjonskilden den avdøde gitarlegenden Michael Hedges. Det var også på denne tiden Mongrain begynte å eksperimentere med «Lap tapping», som går ut på at gitaristen legger gitaren i fanget med strengene oppover og «tapper» notene omtrent slik man gjør på et piano.

Mongrain har godt rykte for sine konserter i USA, Canada og De britiske øyer, samt andre steder i Europa. Han begynte som gate-musikant og har senere holdt konserter på større arenaer og opptrådt i betydelige fjernsynsprogrammer. Videre har musikken fra hans første album, Fates, utgjort lydsporet til en dokumentar av Lance Trumbull som skal utgis i forbindelse med Everest Peace Project.

Mongrain utga sitt første studioalbum, Fates, som en rekke individuelt nedlastbare filer på sin hjemmeside, men CD-platen ble ikke utgitt før sommeren året etter.

Pågående arbeid[rediger | rediger kilde]

I oktober 2008 utga Erik Mongrain sitt andre album, Equilibrium, over hele verden. Albumet inneholdt 9 nye komposisjoner, og tittelsporet er en hyllest til den naturlige balansen i alle aspekter ved livet og vår eksistens og mellom mennesker og kloden vår. Albumet er festet til tape i The Dragon Crossing Studios, opptaksfasilitetene til Paul Reed Smith. Mongrain blir på denne platen akkompagnert av Michael Manring og Bill Plummer.

Utgivelsen vil markeres med en direkte sending fra Erik Mongrains nettside som vil inneholde intervjuer med artisten, samt en konsert fremført "live" av Erik Mongrain selv. Dette prosjektet går under tittelen «Equilibrium Experience».

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Les pourris de talent (2005)
  • Un paradis quelque part (2005)
  • Fates (2006)
  • Equilibrium (planlagt 2008)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Multimedia[rediger | rediger kilde]