Erhard Heiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Erhard Heiden (født 23. februar 1901, død september 1933) var et tidlig medlem av det tyske nasjonalsosialistiske partiet NSDAP, og tredje Reichsführer-SS, det vil si kommandant for Schutzstaffel (SS).

I 1925 sluttet Heiden, som allerede var knyttet til NSDAP, seg til den lille livvaktavdelingen Schutzstaffel. Det var på det tidspunkt få medlemmer i organisasjonen, hvis hovedoppgave var å være Adolf Hitlers livvakt under folkemøter. Han var en av de første som oppfordret til å skille ut SS fra moderorganisasjonen Sturmabteilung (SA). I mars 1927 ble han utnevnt til Reichsführer-SS. Det var på det tidspunkt sterke ønsker fra SA om at SS skulle oppløses.

Da han ble kommandant hadde medlemstallet nådd omkring 1 000. Under hans ledelse sank antallet til 280, mest på grunn av press fra SA. En av dem Heiden tok inn i organisasjonen for å redde den fra nedleggelse var Heinrich Himmler, som ble hans nestkommanderende. Heiden mente Himmler var en god assistent, men fant ikke ledermateriale i ham.

I 1929 tok Himmler over ledelsen, og gjorde SS til en av de mektigste organisasjonene i Det tredje rike.


Forgjenger:
 Joseph Berchtold 
Reichsführer-SS
Etterfølger:
 Heinrich Himmler