Epraim Williams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Epraim Williams
Født7. mars 1715[1]Rediger på Wikidata
NewtonRediger på Wikidata
Død8. september 1755[1]Rediger på Wikidata (40 år)
Lake GeorgeRediger på Wikidata
Gravlagt MassachusettsRediger på Wikidata
Far Col. Ephraim WilliamsRediger på Wikidata
Mor Elizabeth JacksonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Soldat[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Ephraim Williams Jr. (født 7. mars 1715,[3] død 8. september 1755) var en soldat fra Massachusetts Bay som ble drept i Den franske og indianske krig. Han var en benefactor for Williams College i det nordvesrte Massachusetts. Universitetets gymnastikkprogram, «Ephs» (rimer med "chiefs") er kalt opp etter Williams.

Liv[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Ephraim Jr. var den eldste sønnen til Ephraim Sr. (1691–1754) og Elizabeth Jackson Williams (d.1718). Han ble født i Newton, Massachusetts og ble oppdratt av sine besteforeldre etter at hans mor døde i barselseng da hun fødte sin andre sønn, Thomas, i 1718. Hans familie hadde innflytelse i det vestlige Massachusetts; så innflyelsesrike var de at de ofte ble refert til som "River Gods" (henvisning til Connecticut River, en stor elv i området).

Militærtjeneste[rediger | rediger kilde]

I 1742, 27 år gammel flyttet han til Stockbridge, Massachusetts, hvor hans far allerede hadde flyttet til og kjøpt opp store landomåder i det nye bosettingsområdet. Han sluttet seg til militsen og fikk tittelen kaptein.

I 1745, under Kong Georg-krigen (1745–1748), fikk han ansvaret for byggingen av Fort Massachusetts og forsvarslinjene det vestlige Connecticut og Massachusetts. Han var ikke tilstede da fortet ble erobret og ødelagt av franskmenn i august 1746. Etter krigens slutt brukte Williams betydelig energi på å anlegge nye byer i den vestlige del av Massachusetts, langs Hoosac River mot slutten på 1740-tallet. Mange av de tidligere bosettere i regionen var, i likhet med Williams selv, soldater ved Fort Massachusetts under krigen.

Likevel, få år senere ble Williams igjen kalt tilbake til tjeneste i Den franske og indianske krig (1754–1763). Nå som oberst deltok Williams i William Johnsons angrep mot Crown Point, New York. Williams ledet et regiment bestående av ti lompanier. Blant disse kompanier var Burke's Rangers og Roger's Rangers. Blant hans assistenter og medhjelpere var William Williams, en av de fra Concecticut som hadde underskrevet USAs uavhengighetserklæring.

Williams ble truffet i hodet og drept under et angrep av franske og deres indianske allierte den 8. september 1755, 40 år gammel. Medlemmer av hans regiment gjemte liket til etter krigen, for at hans legeme ikke skulle bli skjendet. Hans legeme ble gravet opp tidlig på 1900-tallet og flyttet til kapellet i Williams College. En bauta med Williams' initialer og dødsår står fremdeles på det opprinnelige Lake George gravsted, like over gaten for et monument reist av elever ved Williams College. Monumentet markerer stedet for angrepet, og det kalles «Bloody Morning Scout».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Ephraim Williams, SNAC Ark-ID w60s0pzk, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ www.anb.org, besøkt 22. mars 2019
  3. ^ Wyllis Eaton Wright, Colonel Ephraim Williams, a documentary life (1970), p. 4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]