Enveis talelink (OWVL)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En enveis tale-link (engelsk:One-way voice link (OWVL)) er vanligvis en radio-basert kommunikasjonsmetode som brukes av spionnettverk til å kommunisere med aktører i felt med - vanligvis (men ikke utelukkende) ved hjelp av kortbølge radio frekvenser. Hensikten med å bruke en kringkaster eller eenveis tale-link, er at tilfeldige andre lyttere ikke kan finne ut hvor mottakeren befinner seg, eller hvem mottakeren er. Hvis mottakeren er en spion med en engangsnøkkel, vil ingen andre enn spionen kunne tyde meldingen. Hvis spionen ønsker å sende melding til sin oppdragsgiver eller føringsoffiser, vil denne bruke burst-sending med lav sannsynlighet for å bli oppdaget.


Kortbølgefrekvenser er vanligvis fortrukket på grunn av den lange rekkevidden - opptil 1200 kilometer. Bruk av frekvenser på VHF og UHF kan brukes, men da er rekkevidden 300 km i flatt terreng og begrenses ytterligere av fri sikt. Siden 1970-årene er også infrarøde talelinker tatt i bruk, men i begrenset omfang.

Dette sambandssystemet benytter ofte opptakere å overføre pre-innspilte meldinger i sanntid eller i burst-sendinger, noe som minimerer sendetiden betraktelig. Taleforvrenging har også vært brukt selektivt på denne type sendinger siden 1980-tallet, basert på operative behov.

Siden personlige datamaskiner ble billige og lett tilgjengelige på 2000-tallet, er tidskomprimert taleforvrenging for enveis- og toveis-kretser en praktisk talt gratis teknologi.

OWVLs har også eksistert utenfor spionasje, for eksempel i NICAM - systemet, som ble endret i Storbritannia for å gi rom for en OWVL til BBC sine mobile enheter. Dette OWVL ble vanligvis brukt til idrettsarrangementer, fordi det var svært fleksibelt.

Se også[rediger | rediger kilde]