Enoch Arden (1911)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enoch Arden
Original filmplakat.
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår
  • 12. juni 1911 (1911-06-12) (del 1, USA)
  • 15. juni 1911 (1911-06-15) (del 2, USA)
Prod.landUSA
Lengde
  • 17 min (del 1)
  • 17 min (del 2)
SpråkStum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegiD. W. Griffith
ManusforfatterLinda Arvidson
Basert på«Enoch Arden» 
av Alfred Tennyson
SjeffotografG. W. Bitzer
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapBiograph Company
Eksterne lenker

Enoch Arden er en amerikansk stum dramafilm fra 1911, regissert av D. W. Griffith. I hovedrollene spiller Wilfred Lucas, Linda Arvidson og Francis J. Grandon. Filmen handler om en mann som blir strandet på en øde øy i mange år. Hans kone ønsker ikke å gi opp håpet om at han en dag vender tilbake. Manus er skrevet av Linda Arvidson, basert på Alfred Tennysons dikt med samme tittel.

En kopi av filmen finnes i arkivene til Library of Congress.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Annie Lee (Linda Arvidson) gifter seg med den enkle fiskeren Enoch Arden (Wilfred Lucas). Dette knuser hjertet til Philip Ray (Francis J. Grandon), som også er forelsket i henne. Noen år senere må Enoch reise til sjøs for å tjene penger og etterlater Annie alene med deres tre små barn. Skipet som Enoch er på havner i et forferdelig uvær. Han og et fåtall andre er heldige som overlever, men ender opp på en øde øy.

Etterhvert som tiden går begynner det å bli klart for Annie at noe er galt. Hun nekter imidlertid å gi opp håpet, og venter tålmodig på stranden på at Enoch skal komme tilbake. Philip støtter henne så godt han kan, men hun avviser ham hver gang han frir til henne. Mange år senere er Enoch alene igjen på øyen etter at de andre er døde. Annie venter fortsatt på ham, selv om alt håp ser ut til å være ute.

Til slutt blir hun overtalt av barna sine til å akseptere Philips frieri. Den første tiden av ekteskapet er fortsatt savnet av Enoch stort, men etterhvert begynner hun å få mer følelser for Philip. I mellomtiden er Enoch blitt reddet fra øyen og funnet ut hvor Annie er. Han ser gjennom vinduet at en ny mann har overtatt familien hans, men de ser lykkelige ut, så han forteller dem ikke at han har kommet tilbake. Hans eget knuste hjerte fører imidlertid til at han kollapser og dør like etterpå.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Enoch Arden» (engelsk). SilentEra.com. Arkivert fra originalen 30. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]