Hopp til innhold

Enneagram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Enneagrammet (eller enneagon) er en nipunkt diametrisk modell som er brukt til å indikere den dynamiske måten aspekter av ting og prosesser er forbundet og i endring.

Symbolets opphav regnes å være G. I. Gurdjieff, som brukte symbolet på en mer kompleks måte enn til personlighetstype-klassifikasjonen som symbolet ofte forbindes med.

I disse dager er Enneagream-figuren mest kjent for sitt bruk i å indikere en dynamisk modell av ni distinkte og sammenkoblede psykologiske typer. (vanligvis kalt personlighetstyper) Disse typene kan bli forstått som ubevisst utvikling fra ni spesielle arketyper i menneskepsyken.

Som en typologisk modell er den ofte navngitt «Enneagram av personlighet» (Enneagram of personality), men det er vanlig å kalle modellen Enneagrammet.[1]

Det er et teoretisk skille mellom personlighet og karakter. Dagens måter å forstå og beskrive Enneagrammet på, har utviklet seg fra forskjellige tradisjoner av spirituell visdom til moderne psykologisk innikt. Fortsatt er det mange som forstår enneagrammet prinsipielt på en spirituell eller mystiske måte, andre mennesker forstår enneagrammet i psykologiske termer.

Den diametriske figur[rediger | rediger kilde]

Begrepet enneagram kommer fra det greske ordet «ennea» som betyr «ni» og betyr derfor et «ni-diagram». Figuren er også kalt et «enneagon». Den vanligste formen av en Enneagram-figur er satt sammen av en sirkel med en likebenet trekant og irregulære heksagon. Ni punkt av trianglet og heksagon er koblet sammen rundt sirkelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Per Henrik Gullfoss (2009). «Essens, ego og enneagrammet» (PDF). Ildsjelen, magasin for livskraft, bevissthet og åndelighet (8): 26-31. Arkivert fra originalen (PDF) 15. mars 2012. 
Autoritetsdata