Enhuus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Enhuus er en gård på vestre Kråkerøy i Fredrikstad kommune. Den er fra gammel tid av en av de største gårdene på øya. Den var klostergods i katolsk tid, tilhørte senere kronen og var en tid residens for lagmannen i Fredrikstad. Gården ble imidlertid drevet av festebønder i samme slekt gjennom generasjoner. I 1750 ble den overtatt til eie.

Gården har fortsatt betydelig innmark, og leier ut et større antall hyttetomter langs vestkysten og ved Enhuskilen. Den gamle hovedbygningen brant på 1980-tallet og et nytt hovedhus ble oppført.

Enhuskilen er den nordligste av kilene som i nordøstlig retning skjærer seg inn i vestkysten av Kråkerøy, og inneholder hytteområde, campingplass og badestrand.

Fra Rød fortsetter Enhusveien som en direkte fortsettelse av Rødsveien forbi Enhuus gård frem til Kråkerøyveien ved Kråkerøy kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Knut W. Engebretsen, Halvor Sødal, Harald Thoresen: Gård og grunn på Kråkerøy. En bok om øyas gamle gårder og boplasser og om miljøene rundt dem, Kråkerøy, 2005. ISBN 82-303-0584-6
  • Erling Johansen, Lauritz Opstad, Knut W. Engebretsen: Kråkerøy. En østnorsk kystbygd,, Kråkerøy, 1957