Engelsbergs oljefabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engelsbergs oljefabrik
PlasseringÄngelsberg[1]
Etablert1875
Kart
Engelsbergs oljefabrik
59°57′26″N 16°00′10″Ø

Engelsbergs oljefabrik er verdens eldste bevarte oljeraffineri, bygd i 1875 på øya Barrön (også kjent som Oljeön) ved Ängelsberg i sjøen Åmänningen i Västmanland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Pehr August Ålund lot i slutten av 1860-tallet bygge en fabrikk nord for bruket ved sjøen Snyten. Fabrikken brant ned etter et lynnedslag. Av sikkerhetsgrunner anla Åhlund derfor den nye fabrikken på Barrön 1875. Fabrikken produserte bl. a. parafin, våpenfett og maskinsmøreolje. Råoljen ble i hovedsak importert fra USA, talg og fett fra Russland og tjære, s.k. goudron, fra Galizien nord for Karpatene. Råvarene ble fraktet med malmbåt opp Strömsholms kanal.

Oljeraffineringen ble avbrutt 1902 og smøreolje og fettproduksjonen ble lagt ned i 1927 da den ikke lengre bar seg økonomisk, etter at toll på konkurrerende, utenlandske produkter ble avskaffet.

Virksomhet idag[rediger | rediger kilde]

Raffineriet er i dag et museum og tilhører, Ekomuseum Bergslagen. Raffineriet er åpent for besøk i sommerhalvåret, og overfart til øya skjer med turbåten Petrolia. Nærliggende Engelsbergs bruk er et av verdens fremste industriminner og finnes på UNESCOs verdensarvsliste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]