Enciclopedia Libre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Enciclopedia Libre Universal en Español, kort Enciclopedia Libre, er en spanskspråklig encyklopedi, skrevet av frivillige, basert på wikiprogramvare og utgitt under GNU Free Documentation License.

Prosjektet ble grunnlagt 26. februar 2002 da flertallet av bidragsyterne på Spansk Wikipedia forlot Wikipedia for å grunnlegge et eget prosjekt. Grunnene som ble oppgitt var frykt for mangel på kontroll, sensur og muligheten for reklame på Wikipedia. Tjenerplass ble stilt til rådighet av Universitetet i Sevilla.

På dette tidspunktet var Wikipedia eid og kontrollert av Jimbo Wales, som også drev internettselskapet Bomis, som lenge donerte Wikipedias tjenerkapasitet. Kort før splittelsen hadde Bomis gjort kjent at selskapet vurderte å ha reklame på Wikipedia.

Opprettelsen av Enciclopedia Libre var en nøkkelbegivenhet i Wikipedias tidlige historie og det ble ført samtaler med prosjektet for å få til en gjenforening, noe som ikke ble oppnådd. Saken førte likevel til omfattende diskusjon om de ikke-engelskspråklige Wikipedia-prosjektenes rolle og Wikipedias natur, og etter hvert ble det gjennomført mange endringer i Wikipedia-systemet, spesielt endringer ønsket av de ikke-engelskspråklige prosjektene. En av de mest sentrale endringene var at det ble slått entydig fast at Wikipedia skulle være reklamefritt, og i 2003 ble eierskapet til Wikipedias domene og ansvaret for den tekniske driften av prosjektet overført til en ideell stiftelse, Wikimedia Foundation. Prinsippet om prosjektenes autonomi fikk også en sentral plass som et grunnprinsipp for Wikipedia. I 2004 ble www.wikipedia.org en portal til de forskjellige prosjektene, istedenfor å gå rett til engelsk Wikipedia. Denne endringen skjedde etter flere års debatt. I sum fikk Wikipedia en mer internasjonal innretning med større vekt på brukerdemokrati og prosjektautonomi, og med et klart ideelt formål, og utviklet seg fra et privateid prosjekt til et selvstyrt internettsamfunn.

I mange år var Enciclopedia Libre betydelig større enn spansk Wikipedia, som etter splittelsen var mer eller mindre inaktiv frem til 2003. Den betydelige pressedekningen engelsk Wikipedia etter hvert fikk førte imidlertid til et langsomt oppsving også for spansk Wikipedia, som gikk forbi Enciclopedia Libre i 2004 og har siden blitt mye større.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]