En prest og en plage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En prest og en plage
Generell informasjon
FilmtypeDokumentar
SjangerBiografi
Utgivelsesår2014
Prod.landNorge
Lengde1 t. 20 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseAlle (Norge)
Bak kamera
RegissørFridtjof Kjæreng
MusikkRaymond Enoksen
Foran kamera
MedvirkendeBørre Knudsen
Ragnhild Knudsen
Prod.selskapf(x) produksjoner
Premiere28. mars 2014 (Norge)
Eksterne lenker

En prest og en plage er en norsk dokumentarfilm fra 2014 som handler om livet den kontroversielle norske presten og abortmotstanderen Børre Knudsen. Regi er ved Fridtjof Kjæreng. Filmen skildrer i hovedsak Knudsens utrettelige kamp mot den norske abortloven gjennom 1980- og 1990-tallet. Den handler også om den belastning hans kamp har vært for familien. Både kona og ene datteren deltar i dokumentaren. Knudsen var Norges mest kjente abortmotstander og en av de største opprørere i nyere norsk historie. I periosder var han en av Norges mest forhatte personer.

Regissørens hensikt med filmen var å vekke debatt om ytringsfrihetens kår i Norge.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

I over ett år fulgte regissør Fridtjof Kjæreng den omstridte presten og abortmotstanderen Børre Knudsen og hans kone, som på den tiden bodde i en hytte i Balsfjord i Troms. Børre Knudsen er tidvis sterkt plaget av Parkinsons sykdom. Gjennom ekteparets dagligliv og tanker føres seerne tilbake til fortiden og deres kamp for det de mener er de kristne verdier. Gjennom arkivfilm vises hans kamp for det ufødte liv samt fremveksten av det moderne Norge. Filmen følger ekteparets kamp med å forsone seg med fortiden og den smerten abortkampen har påført dem og barna.

Seerne får også innblikk i hvordan hans familie opplevde det. Kona Ragnhild, som var enig med ham i sak, forstod ikke hvorfor de måtte ta kampen alene og var nær ved å forlate ham. Den voksne datteren Kjersti ser på ham med kamuflert sinne, og spør hvorfor det aldri betydde noe hvordan hun og søsknene hadde det, hvorfor de aldri fikk bedre svar enn at det var «nødvendig».

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk jevnt over god mottakelse av anmelderne. VGs anmelder gav den terningkast fire.[2] Også Dagbladets anmelder gav den terningkast fire og beskrev den som fascinerende, men mente også at filmskaperen burde gått nærmere filmens hovedperson.[3] Aftenposten og Filmfront gav den tre, mens Nordlys gav den fem.[4]

Publikum[rediger | rediger kilde]

Den ble sett av over 18 000 på kino i Norge.[5]

Produksjonskostnadene var på rundt 3,6 millioner kroner.[6]

Priser[rediger | rediger kilde]

Under Gullruten 2015 vant Fridtjof Kjæreng fagprisen beste regi - enkamera for filmen. I tillegg var den nominert i klassene beste foto - enkamera (Kjæreng) og beste lyddesign (Frode Løes Hvatum, Håkon Lammetun).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]