En kammerpikes dagbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kammerpikes dagbok
orig. Le Journal d’une femme de chambre
Célestine-par-Jeanniot.JPG
Octave Mirbeau, Célestine, 1900
Forfatter(e)Octave Mirbeau
SpråkFransk
Tilblivelse1900
Utgitt1900
Originalutgave1900

En kammerpikes dagbok (Le Journal d’une femme de chambre) er en satirisk roman av den franske forfatteren Octave Mirbeau. Den kom ut på Fasquelle i Paris i 1900.

Handling[rediger | rediger kilde]

Octave Mirbeau gir ordet til kammerpiken Célestine som tenker tilbake på sitt kaotiske liv som tjener. Hun forteller hvordan hun hele tiden ble utnyttet og ydmyket av sine arbeidsgivere som stort sett var avskyelige og groteske (som Lanlaire).

Synsvinkel[rediger | rediger kilde]

Mirbeau var anarkist og romanen er en kraftig kritikk av tjenerhold, som han betrakter som den moderne tids slaveri. Gjennom fortellerens skarpe observasjoner fører forfatteren oss bak fasaden til ‘de kondisjonerte’ eller det øvre borgerskap i la “Belle époque”.

Ved å avsløre borgerskapets lite tiltrekkende side tar Célestine hevn over dem som undertrykte og ydmyket henne. Og leseren reagerer med avsky og kvalme.

Jean Launois, Célestine, 1935

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Mirbeaus roman er blitt filmatisert tre ganger, i 1946 av Jean Renoir, i 1963 av Luis Buñuel og i 2014 av Benoît Jacquot.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: fr:Le Journal d’une femme de chambre – originaltekst


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.