Emma Lazarus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emma Lazarus
Emmalazarusengraving.jpg
Født22. juli 1849
New York
Død19. november 1887 (38 år)
New York
Søsken Josephine Lazarus
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, journalist
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Kvinnenes æresgalleri i USA (2009)

Emma Lazarus (født 22. juli 1849 i New York City, død 19. november 1887 i New York) var en amerikansk poet.

Hennes mest kjente verk er sonetten «The New Colossus» (1883), som er inngravert på en bronseplate på sokkelen til Frihetsgudinnen i New York, og som blant annet inneholder strofene:

Give me your tired, your poor
Your huddled masses yearning to breathe free.

Emma Lazarus var nummer fire i en søskenflokk på syv. Foreldrene var Esther og Moses Lazarus, som var sefardiske jøder. Begge foreldrenes familier var innvandret til New York fra Portugal i kolonitiden.

Emma ble undervist av privatlærere og studerte blant annet amerikansk og europeisk litteratur, i tillegg til flere språk, deriblant tysk, fransk og italiensk. Med økonomisk støtte fra faren begynte hun å skrive dikt i ung alder.

Diktene vekket Ralph Waldo Emersons oppmerksomhet. Han var den gang var USAs ledende dikter og essayist. De innledet en brevveksling som varte til hans død i 1882.

Ved siden av å skrive egne dikt, gjendiktet Emma Lazarus dikt fra italiensk og tysk, blant annet dikt av Goethe og Heine. Heine skrev hun også en kort biografi om. Dessuten skrev hun to skuespill og en roman. Etter å ha lest George Eliots roman Daniel Deronda og blitt oppmerksom på pogromene i Russland etter drapet på tsar Alexander II i 1881, ble Emma Lazarus mer interessert i sin egen jødiske bakgrunn. Tusenvis av russiske jøder emigrerte til New York som følge av pogromene. Emma Lazarus skrev foruten flere artikler om saken, diktet Song of a Semite (1882). Det var dette diktet hun var mest kjent for i sin egen levetid. På samme tid gjorde hun seg til talerør for trengende jødiske flyktninger. Hun var også en av grunnleggerne av lærestedet Hebrew Technical Institute, som tilbød yrkesutdanning for å gjøre det mulig for jødiske flyktninger i trange kår å skaffe seg et levebrød.

Emma Lazarus reiste to ganger til Europa, i 1883 og i mai 1885, etter farens død i mars. Hun kom svært syk tilbake til New York i september 1887 fra den reisen. To måneder etter døde hun, formodentlig av lymfekreft (Hodgkins lymfom).

I 2009 ble hun innvotert i Kvinnenes æresgalleri i USA.

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • Admetus and Other Poems (1875)
  • Alide: An Episode of Goethe's Life (1874)
  • Emma Lazarus. Selections from Her Poetry and Prose Redigert av Morris Schappes (1944)
  • Poems and Ballads of Heinrich Heine (1881)
  • Poems and Translations. Written Between the Ages of Fourteen and Sixteen (1866)
  • The Poems of Emma Lazarus 2 bind (1888)
  • Songs of a Semite: The Dance to Death and Other Poems (1882)
  • The Spagnoletto (1876)