Emma Darwin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emma Darwin
Emma Darwin.jpg
Født2. mai 1808[1][2]
Maer, Staffordshire
Død7. oktober 1896 (88 år)
Bromley
Ektefelle Charles Darwin
Far Josiah Wedgwood II
Mor Elizabeth Allen
Søsken Josiah Wedgwood III, Hensleigh Wedgwood, Francis Wedgwood, Henry Allen Wedgwood
Barn
9 oppføringer
William Erasmus Darwin, Anne Darwin, Henrietta Darwin, George Darwin, Francis Darwin, Leonard Darwin, Horace Darwin, Charles Waring Darwin, Elizabeth Darwin
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Emma Darwin (født 2. mai 1801, død 7. oktober 1896) var hustruen til den berømte biologen Charles Darwin, som også er kjent for evolusjonsteorien. De giftet seg 29. januar 1839 og ble foreldre til ti barn. Tre av dem døde i ung alder.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født på familieeindommen Maer Hall i Maer, Staffordshire, som den yngste av de syv barna til Josiah Wedgwood II og hans hustru Bessie (Elizabeth). Hennes farfar Joseph Wedgwood hadde skapt seg en formue i pottemakeri. I likhet med mange andre som ikke var medlemmer av aristokratiet var de norkonformister og tilhørte Den unitare kirke.

Charles Darwin var hennes fetter, fordi deres felles besteforeldre var Josiah og Sarah Wedgwood, og siden Wedgwood og Darwin-familiene var nære allierte, hadde hun kjent ham siden barndommen.

Hun stod sin søster Fanny nær. De to var kjent i familien som «The Doveleys» og var sjarmerede og tullete. Emma hadde klengenavnet «Little Miss Slip Slop». Emma hjalp sin eldre søster Elizabeth med søndagsskolen som ble holdt i Maer Halls vaskeri og skrev enkle moralske historier for å bistå med instruksjon og gi seksti landsbybarn den eneste formelle trening i lesing, skriving og religion.

I en periode i sin ungdom ble hun sendt til Paris, hvor hun studerte piano under den feirede polske komponisten Frédéric Chopin og utførte en grand tour i Europa.

I 1826 ble Emma med sin søster Fanny for å være hos deres tante Jessie (Madame de Sismondi, hustruen til historikeren Jean Charles Leonard de Sismondi) i åtte måneder nær Genève.

Da hennes far kom for å samle dem ble han ledsaget av Caroline Darwin og tok også Charles Darwin så langt som til Paris, hvor de alle møtte opp igjen før de vendte hjem i juli 1824. Hun var også dyktig i utendørsidretter og ble en «Dragoness» i bueskyting.

På Maer, 31. august 1831, var hun med sin familie da den hjalp Charles Darwin med å velte hans fars innvendinger mot The Voyage of the Beagle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ the peerage, 9. okt. 2017, Emma Wedgwood, p45294.htm#i452939
  2. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, Emma Darwin, 6532176

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)