Elleholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Elleholm er en by i Blekinge. Byen ligger 6 km vest for Karlshamn ved Morumsåen. På Elleholm ø lå tidligere Elleholm slott, som tilhørte biskopen i Lund.

På begynnelsen av 1400-tallet ble slottet forpaktet til ridderen Axel Pedersen Thott, men ble innløst i 1424. Ved Engelbrekt Engelbrektssons opprør i 1436 ble erkebispens eiendom skadet, hvilket Karl Knutsson måtte erstatte. Kronen overtok eiendommen ved reformasjonen. I midten av 1500-tallet hadde Hartvig Bilde Elleholm slott og len som pant.

Omkring slottet fantes tidligere en liten by på holmen. Den fikk 3. februar 1450 kjøpstadsprivilegier av erkebiskop Tuve Nielsen Juul. Byen ble satt i brann og ødelagt av svenskene i 1564, og kjøpstadsrettighetene ble overført til Sølvesborg. De ble fornyet 1584, men ble tapt igjen i 1600. Etter freden i Roskilde kom byen til Sverige.

Kong Frederik VIIs venns, boktrykkeren Berling, kjøpte gården og ga den til kongens elskerinne, Louise Rasmussen, som her fikk et fristed. Hun beholdt det til sin død i 1874.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]