Eliseo Alberto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eliseo Alberto
Født10. september 1951
Cuba
Død31. juli 2011 (59 år)
Mexico by
Beskjeftigelse Skribent, intellektuell, journalist, manusforfatter
NasjonalitetCuba
Utmerkelser Premio Alfaguara de Novela

Eliseo Alberto (født 10. september 1951 i Arroyo Naranjo, Cuba, død 31. juli 2011[1]) var en cubansk-født meksikansk skribent for filmer og TV-programmer, romanforfatter, essayist og journalist som sto bak tallrike litterære arbeider.

Hans far, Eliseo Diego, var en av Cubas mest kjente poeter og et medlem av en velkjent Havanna-basert litterær organisasjon for forfattere, manusforfattere og musikere. Albertos romaner berørte ofte temaer som kristen moral, herunder straff, frelse og tilgivelse. Han jobbet som professor ved filmskoler i Cuba, Mexico og USA, deriblant Sundance Institute. Alberto ble tildelt flere utmerkelser for sine litterære verker.

Alberto flyktet i eksil fra Cuba til Mexico i 1990. Den cubanske regjeringen hadde henrettet kjente forfattere, og hadde begynt å forfølge og sensurere forfattere og andre intellektuelle på slutten av 1980 og begynnelsen av 1990-tallet. Nobelprisvinner Gabriel García Márquez skal angivelig ha hjulpet Alberto med å flykte Cuba og finne et nytt hjem i Mexico by. Alberto fikk meksikansk statsborgerskap i 2000. Han ble diagnostisert med nyresvikt i 2009 og han gjennomgikk derfor nyretransplantasjon den 18. juli 2011. Alberto døde den 31. juli 2011, da han var 60 år gammel. Begravelsen hans ble avholdt i Mexico by, mens asken hans ble returnert til Havanna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]