Eliseo Alberto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eliseo Alberto
Født10. september 1951
Cuba
Død31. juli 2011 (59 år)
Mexico by
Utdannet ved Universitetet i Havanna
Beskjeftigelse Skribent, intellektuell, journalist, manusforfatter, lyriker
Nasjonalitet Cuba
Utmerkelser Premio Alfaguara de Novela

Eliseo Alberto (født 10. september 1951 i Arroyo Naranjo, Cuba, død 31. juli 2011[1]) var en cubansk-født meksikansk skribent for filmer og TV-programmer, romanforfatter, essayist og journalist som sto bak tallrike litterære arbeider.

Hans far, Eliseo Diego, var en av Cubas mest kjente poeter og et medlem av en velkjent Havanna-basert litterær organisasjon for forfattere, manusforfattere og musikere. Albertos romaner berørte ofte temaer som kristen moral, herunder straff, frelse og tilgivelse. Han jobbet som professor ved filmskoler i Cuba, Mexico og USA, deriblant Sundance Institute. Alberto ble tildelt flere utmerkelser for sine litterære verker.

Alberto flyktet i eksil fra Cuba til Mexico i 1990. Den cubanske regjeringen hadde henrettet kjente forfattere, og hadde begynt å forfølge og sensurere forfattere og andre intellektuelle på slutten av 1980 og begynnelsen av 1990-tallet. Nobelprisvinner Gabriel García Márquez skal angivelig ha hjulpet Alberto med å flykte Cuba og finne et nytt hjem i Mexico by. Alberto fikk meksikansk statsborgerskap i 2000. Han ble diagnostisert med nyresvikt i 2009 og han gjennomgikk derfor nyretransplantasjon den 18. juli 2011. Alberto døde den 31. juli 2011, da han var 60 år gammel. Begravelsen hans ble avholdt i Mexico by, mens asken hans ble returnert til Havanna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]