Elisabeth Kübler-Ross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elisabeth Kübler-Ross
Født8. juli 1926[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Zürich[5]Rediger på Wikidata
Død24. august 2004[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
ScottsdaleRediger på Wikidata
Barn Ken RossRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Zürich, University of Colorado Boulder, University of ColoradoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Psykiater, essayistRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, SveitsRediger på Wikidata
Utmerkelser National Women's Hall of Fame (2007)[6]Rediger på Wikidata

Elisabeth Kübler-Ross (født 8. juli 1926 i Zürich i Sveits, død 24. august 2004 i Scottsdale i Arizona i USA) var en sveitsisk-amerikansk psykiater, forfatter og pionér innen arbeidet med alvorlig syke og døende samt i forskningen omkring døende. Kübler-Ross er opphav til Kübler-Ross-modellen, som inndeler dødsprosessen i fem faser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig tok hun som tenåring del i flyktninghjelparbeidet i Zürich og besøkte senere også dødsleiren i Majdanek. Hun tok medisinsk utdanning fra universitetet i Zürich i 1957. I 1958 kom hun til USA, der hun videreutdannet seg til psykiater.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Elisabeth Kübler-Ross begynte sitt arbeide omkring døden og dødsprosessen som psykiater på et sykehus i New York. Hun arbeidet der for å humanisere pleien av alvorlig syke og døende.[trenger referanse] Kübler-Ross' arbeide skulle etterhvert stadig mer dreie seg om den såkalte «nær-døden opplevelsen» og hun skal ha intervjuet tusentalls pasienter med livstruende tilstand for å kartlegge deres opplevelser i nærheten av døden.

Kübler-Ross-modellen[rediger | rediger kilde]

Kübler-Ross-modellen sier at når en person står foran døden eller andre ekstreme, fryktutløsende endelikt (som personen ser det), så kommer han eller hun å oppleve en rekke følelsesmessige faser: fornektelse, sinne, forhandling, depresjon og aksept. Denne hypotesen presenterte Kübler-Ross i boken On Death and Dying (1969), som var inspirert av hennes arbeide med døende pasienter.[7]

Senere engasjement i dødsspørsmål[rediger | rediger kilde]

I den senere del av sitt yrkesaktive liv ble Kübler-Ross stadig mer innrettet mot åndelige spørsmål og arbeidet som foreleser og workshop-leder for å hjelpe mennesker til å komme over det hun kalte utestående problemer («unfinished business»). Hun deltok også i debatten omkring hiv og aids. Hun skapte ikke hospice-pleien, men hun var en sterk talskvinne for denne form for pleie i livets sluttfase.

I sitt omfattende intervjuarbeide kunne Kübler-Ross ikke unngå å støte på mengder av fortellinger om «nær-døden-opplevelser». Hun foreleste og deltok i debatten også på dette området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11910155m
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Elisabeth Kübler-Ross, kubler-ross-elisabeth
  4. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Elisabeth KüblerRoss, 16502
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  6. ^ https://www.womenofthehall.org/inductee/elisabeth-kblerross/
  7. ^ Klimatmagasinet Effekt (28 nov 2012) Kübler-Ross: Konsten att ljuga övertygande för sig själv Arkivert 18. juni 2013 hos Wayback Machine. Av David Jonstad. Länk kontrollerad 21. juni 2013.