Elisabeth Kübler-Ross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elisabeth Kübler-Ross
Født8. juli 1926[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Zürich[5]
Død24. aug. 2004[1][2][4][6]Rediger på Wikidata (78 år)
Scottsdale
BeskjeftigelsePsykiater, essayist, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Zürich
University of Colorado Boulder
BarnKen Ross
NasjonalitetUSA
Sveits
GravlagtParadise Memorial Gardens[7]
UtmerkelserNational Women's Hall of Fame (2007)[8]
Honorary doctor of the University of Miami (1976)[9]
Ladies' Home Journal Women of the Year (1977)[10]

Elisabeth Kübler-Ross (født 8. juli 1926 i Zürich i Sveits, død 24. august 2004 i Scottsdale i Arizona i USA) var en sveitsisk-amerikansk psykiater, forfatter og pionér innen arbeidet med alvorlig syke og døende samt i forskningen omkring døende. Kübler-Ross er opphav til Kübler-Ross-modellen, som inndeler dødsprosessen i fem faser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig tok hun som tenåring del i flyktninghjelparbeidet i Zürich og besøkte senere også dødsleiren i Majdanek. Hun tok medisinsk utdanning fra universitetet i Zürich i 1957. I 1958 kom hun til USA, der hun videreutdannet seg til psykiater.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Elisabeth Kübler-Ross begynte sitt arbeide omkring døden og dødsprosessen som psykiater på et sykehus i New York. Hun arbeidet der for å humanisere pleien av alvorlig syke og døende.[trenger referanse] Kübler-Ross' arbeide skulle etterhvert stadig mer dreie seg om den såkalte «nær-døden opplevelsen» og hun skal ha intervjuet tusentalls pasienter med livstruende tilstand for å kartlegge deres opplevelser i nærheten av døden.

Kübler-Ross-modellen[rediger | rediger kilde]

Kübler-Ross-modellen sier at når en person står foran døden eller andre ekstreme, fryktutløsende endelikt (som personen ser det), så kommer hen å oppleve en rekke følelsesmessige faser: fornektelse, sinne, forhandling, depresjon og aksept. Denne hypotesen presenterte Kübler-Ross i boken On Death and Dying (1969), som var inspirert av hennes arbeide med døende pasienter.[11]

Senere engasjement i dødsspørsmål[rediger | rediger kilde]

I den senere del av sitt yrkesaktive liv ble Kübler-Ross stadig mer innrettet mot åndelige spørsmål og arbeidet som foreleser og workshop-leder for å hjelpe mennesker til å komme over det hun kalte utestående problemer («unfinished business»). Hun deltok også i debatten omkring hiv og aids. Hun skapte ikke hospice-pleien, men hun var en sterk talskvinne for denne form for pleie i livets sluttfase.

I sitt omfattende intervjuarbeide kunne Kübler-Ross ikke unngå å støte på mengder av fortellinger om «nær-døden-opplevelser». Hun foreleste og deltok i debatten også på dette området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Base biographique, BIU Santé person ID 13721[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 10243[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id kubler-ross-elisabeth, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 9364652, besøkt 18. mars 2024[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ National Women's Hall of Fame, «Elisabeth Kübler-Ross»[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ commencement.miami.edu[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ www.washingtonpost.com[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ Klimatmagasinet Effekt (28 nov 2012) Kübler-Ross: Konsten att ljuga övertygande för sig själv Arkivert 18. juni 2013 hos Wayback Machine. Av David Jonstad. Länk kontrollerad 21. juni 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]