Elias Brenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elias Brenner
Elias Brenner.jpg
Elias Brenner
Født 18. april 1647
Finland Storkyro prestegård i Österbotten, Finland
Død 16. januar 1717 (69 år)
Sverige Stockholm, Sverige
Ektefelle Sophia Elisabet Brenner
Far Isak Brenner
Utdannet ved Uppsala universitet
Yrke maler, heraldiker, arkeolog
Nasjonalitet Sverige, Finland
Fagfelt numismatikk, arkeologi, miniatyrmaleri

Elias Brenner (født 18. april 1647 i Storkyro prestegård i Österbotten, Finland, død 16. januar 1717 i Stockholm) var en kunstner, numismatiker, arkeolog. Foreldrene var presten Isaacus Henrici Brennerus og Susanna Werenberg.

Köpmanporten i Stockholm 1685, av Elias Brenner

Den første skolegangen fikk han i Nykarleby og Björneborg. I Uppsala, der Brenner i 1663 ved seksten års alder ble innskrevet som student, vakte hans innsikt innen arkeologi og store dyktighet innen tegning oppmerksomhet, slik at han ble ansatt som tegner ved det da nylige opprettede Antikvitetskollegium. Siden gjort han flere reiser i Sverige for å avtegne fortidslevninger og minnesmerker, var en av tre som oppdaget Sparlösastenen i 1669, tok han avskjed fra tegnetjenesten i 1672 og viet seg for sin kunst som miniatyrmaler. I så måte var han så talentfull, at han ble utnevnt til miniatyrmaler ved hoffet. Samtidig sysselsatte han seg med heraldikk og myntkunnskap. Av de våpenskjold, som pryder salene i ridderhusene, er omkring 500 fra Brenners hand. Etter flere år med studier og forskning hadde han omsider kommet dit, at han i 1691 kunne utgi sitt store numismatiske verk: Thesaurus Nummorum Sueco-Gothicorum, som ble mottatt med det bifall, også i utlandet, slik at det ble ansett som en passende kongelige presang til fremmende monarker.

Brenner ble i 1693 utnevnt til rådgiver i Antikvitetskollegium, Brenner skulle sammen med N. Keder utarbeide forslag til minnemynter over Karl XII:s heltebedrifter og at sammen med Elias Palmskiöld besørge graveringen av plansjene til Erik Dahlberghs kjente Suecia antiqua et hodierna. – i 1712 ble han adlet.

Gift 1: 1676 med Ehrengerd Stamm; 2: 1680 med Sophia Elisabet Weber.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]