Elias Brenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Elias Brenner
Elias Brenner.jpg
Elias Brenner
Født18. april 1647
Finland Storkyro prestegård i Österbotten, Finland
Død16. januar 1717 (69 år)
Sverige Stockholm, Sverige
Ektefelle Sophia Elisabet Brenner
Far Isak Brenner
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse maler, heraldiker, arkeolog, historiker, copperplate engraver
Nasjonalitet Sverige, Finland
Fagfeltnumismatikk, arkeologi, miniatyrmaleri

Elias Brenner (født 18. april 1647 i Storkyro prestegård i Österbotten, Finland, død 16. januar 1717 i Stockholm) var en kunstner, numismatiker, arkeolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Foreldrene var presten Isaacus Henrici Brennerus og Susanna Werenberg.

Den første skolegangen fikk han i Nykarleby og Björneborg. I Uppsala, der Brenner i 1663 ved seksten års alder ble innskrevet som student, vakte hans innsikt innen arkeologi og store dyktighet innen tegning oppmerksomhet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Oppmerksomheten gjorde at han ble ansatt som tegner ved det da nylige opprettede Antikvitetskollegium. Siden foretok han flere reiser i Sverige for å avtegne fortidslevninger og minnesmerker, var en av tre som oppdaget Sparlösasteinen i 1669, tok han avskjed fra tegnetjenesten i 1672 og viet seg for sin kunst som miniatyrmaler. I så måte var han så talentfull, at han ble utnevnt til miniatyrmaler ved hoffet. Samtidig sysselsatte han seg med heraldikk og myntkunnskap.

Köpmanporten i Stockholm 1685, av Elias Brenner

Av de våpenskjold som pryder salene i ridderhusene, er omkring 500 fra Brenners hand. Etter flere år med studier og forskning hadde han omsider kommet dit, at han i 1691 kunne utgi sitt store numismatiske verk: Thesaurus Nummorum Sueco-Gothicorum, som ble mottatt med det bifall, også i utlandet, slik at det ble ansett som en passende kongelige presang til fremmende monarker.

Brenner ble i 1693 utnevnt til rådgiver i Antikvitetskollegium, Brenner skulle sammen med N. Keder utarbeide forslag til minnemynter over Karl XII:s heltebedrifter og at sammen med Elias Palmskiöld besørge graveringen av plansjene til Erik Dahlberghs kjente Suecia antiqua et hodierna. – i 1712 ble han adlet.

Gift 1: 1676 med Ehrengerd Stamm; 2: 1680 med Sophia Elisabet Weber.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]