Eleasar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pinhas dreper Simri og Kosbi, slik Jeremias van Winghe tenkte seg det.

Eleasar eller Elasar var ifølge Det gamle testamente sønn av Aron og den annen yppersteprest, og den første yppersteprest etter inngangen i det lovte land.[1] Navnet betyr «Gud har hjulpet». Hans fetter, Elieser, hadde et navn som betyr «Min Gud er hjelper».

Eleasar ble salvet og innsatt som prest av Moses sammen med sin far og sine tre brødre. Han overtok som yppersteprest da Aron døde. Han var sannsynligvis yppersteprest hele tiden da Josva levde.

Eleasar ble etterfulgt av sin sønn Pinhas som også ble prest og opptrer i Fjerde Mosebok kap. 25. Her berettes at «folket» drev utukt med moabittiske kvinner som innbød dem til ofringer for sine guder, og folket spiste og tilba gudene deres. En dag kom israelitten Simri, sønn av Salu, en av lederne i Simons stamme, og førte en midjanittisk kvinne kalt Kosbi inn blant sine egne landsmenn, «foran øynene på Moses og hele Israels menighet, der de satt og gråt ved åpningen til telthelligdommen». Da Pinhas så dette, stakk han et spyd «tvers gjennom både israelitten og kvinnen, så det gikk inn i livet på henne». Da stanset pesten som førte til mannefall blant israelittene; men 24 000 var døde av den. Herren tilga israelittenes frafall for Pinhas' skyld, men sa til Moses: «Angrip midjanittene og slå dem ned! For de angrep dere og la en listig felle for dere.»[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no (norsk). Besøkt 18. februar 2018. 
  2. ^ 4. Mosebok, kap. 25