El Salvadors sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
El Salvadors sentralbank
HovedkontorSan Salvador
Stiftet19. juni 1934
Sentralbank forEl Salvador
ISO 4217USD
Nettstedwww.bcr.gob.sv

El Salvadors sentralbank (spansk Banco Central de Reserva de El Salvador) er sentralbanken i El Salvador.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprettelsen

Sentralbanken ble stiftet 19. juni 1934 som et aksjeselskap. Den ble opprettet for å styre kredittmengden og etterspørselen etter valuta i landet, for å stabilisere verdien av deres daværende valuta, salvadoransk colón. Etableringen skulle også styrke likviditeten til de kommersielle bankene. Sentralbanken fikk også en eksklusiv rett til å utstede valuta.

Nasjonalisering av sentralbanken

Banken ble i 27 år drevet som et aksjeselskap. 20. april 1961 ble loven om omorganisering av sentralbanken vedtatt, der den ble gjort om til offentlig eie, omorganisert og fikk endret sine oppgaver. 15. desember samme år ble den nye sentralbankloven vedtatt, og den definerte følgende mål for sentralbanken:

  • fremme den beste mulige penge-, valuta- og kredittpolitikken for å skape en stabil økonomisk utvikling av den nasjonale økonomien;
  • opprettholde prisstabilitet;
  • opprettholde verdien av colónen overfor andre valutaer;
  • koordinere pengepolitikken til sentralbanken med den økonomiske politikken i landet;
  • overvåke landets banknæring og andre finansinstitusjoner

17. september 1970 ble det vedtatt en lov som ga myndighetene rett til å regulere aktiviteter innen penger, kreditt og valuta i landet. Tre år senere, 23. august 1973 ble et statlig valutaråd (Monetary Board) etablert, som skulle formulere landets pengepolitikk. Sentralbanken skulle utøve denne politikken. Dette valutarådet overtok også oppgaven med å overvåke landets finansinstitusjoner.

7. mars 1980 gikk nasjonaliseringen et steg videre, da Loven om nasjonalisering av kredittinstitusjoner og spare- og utlånsvirksomheter ble vedtatt, og deres aksjer ble overtatt av staten. Statens konsolidering av forvaltningen av hele penge-, valuta- og kredittpolitikken ble fullført 25. mars 1982, da Loven om pengestyring (Monetary Regime Law) ble vedtatt.

Kollapsen i økonomien

1980-tallet ble preget av mangelfull økonomisk styring, politisk og sosial ustabilitet, konflikter og ødeleggelse av den økonomiske infrastrukturen. Dette gjorde mange banker og andre finansinstitusjoner insolvente. El Salvadors økonomi var teknisk sett konkurs. Det ble igangsatt et reformprogram, der bl.a. sentralbanken fikk en ny rolle, som bl.a. innbefattet overvåking av finansnæringen, forvaltning av lisenser for bankdrift og integrasjon av hele det finansielle systemet. Man fikk omdefinert penge-, kreditt- og valutapolitikken, og sentralbanken ble igjen privatisert. Den nye loven for overvåkning av finansnæringen ble godkjent i 1990, og etablerte sentralbanken som en selvstendig institusjon.

Året etter, 12. april 1991 kom den nye sentralbankloven (Organic Law of the Central Reserve Bank of El Salvador), som fastsatte dens rolle som en offentlig, selvstendig institusjon. Loven definerte også sentralbankens mål:

  • stabilisere verdien av valutaen
  • sørge for rammebetingelser som gir stabilitet i den nasjonale økonomien

Sentralbankens ansvar for kreditt mot privat sektor ble fjernet i 1994, da den nye Multisectorial Investment Bank ble etablert.

1. januar 2001 ble landets valutaintegrasjonsprosess fullført, ved at Valutaintegrasjonsloven trådte i kraft. Loven betød en fastkurspolitikk, der 1 USD settes lik 1 salvadoransk colón. I dag blir det ikke produsert flere colones i El Salvador, og fra 2004 er de tatt ut av sirkulasjon. Amerikansk dollar er i dag offisiell valuta i El Salvador.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbanksjef er pr mai 2016 Oscar Cabrera Melgar. Han overtok etter Marta Evelyn de Rivera 1. mai 2014.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ El Salvadors sentralbank - President Arkivert 23. september 2015 hos Wayback Machine., besøkt 4. mai 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]