Hopp til innhold

Ekvatorialprovinsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekvatorialprovinsen i Sør-Sudan

Ekvatorialprovinsen (Al-Istiwa'iyaharabisk) startet som en provins under Egypt, helt syd i dagens Sør-Sudan langs den øvre delen av Den hvite Nil. Den omfattet også mesteparten av den nordlige delen av dagens Uganda, inkludert Albertsjøen. Den var et forsøk på å etablere en modellstat i det indre av Afrika, men besto aldri av mer enn en håndfull eventyrere og soldater på isolerte utposter.

Ekvatorialprovinsen ble etablert av Samuel Baker i 1870. Charles George Gordon tok over som guvernør i 1874, etterfulgt av Emin Pasha i 1878. Det muslimske opprøret på 1880-tallet gjorde slutt på ideen om modellstaten, og Ekvatorialprovinsen opphørte å være under egyptisk herredømme i 1889. Blant senere britiske guvernører kan nevnes Martin Parr. Viktige bosetninger i Ekvatorialprovinsen omfattet Lado, Gondokoro, Dufile og Wadelai. De to siste ligger i den delen av Ekvatorialprovinsen som nå tilhører Uganda.

Senere har provinsen blitt delt opp i flere nye provinser, og også rammet av krigshandlinger. Det siste omfatter herjinger begått av Herrens motstandsarmé.

Ekvatorialprovinsen sammenfaller geografisk for en stor del med Syd-Sudan.

Autoritetsdata