Den hvite Nil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hvite Nil og Den blå Nil.
Fiskere på Albertnilen (Den hvite Nil) i Uganda.

Den hvite Nil er en av to store elver som sammen utgjør Nilen. De renner til slutt sammen i Khartoum i Sudan. Den andre kalles Den blå Nil. Den hvite Nil har, ifølge den vanligste definisjonen, sin kilde i Victoriasjøen.

I den snevre definisjonen omtales Den hvite Nil som elven som blir dannet ved utløpet av Nosjøen i Sør-Sudan, og som flyter til Khartoum i Sudan. Strekkene oppstrøms blir kalt «Victorianilen» (fra Victoriasjøen via Kyogasjøen til Albertsjøen), «Albertnilen» (Fra Albertsjøen til Sør-Sudans grense) og deretter «Fjellnilen» eller Bahr al Jabal (ned til Nosjøen).[1]

I den bredere definisjonen er Den Hvite Nil alle strekkene av elven, helt fra Victoriasjøen til samløpet med Den blå Nil.[1]

I en enda videre definisjon kan Den hvite Nil noen ganger også inkludere kildeelvene til Victoriasjøen, hvorav de fjerneste er 2 300 kilometer fra Den blå Nil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «White Nile - Dictionary definition of White Nile | Encyclopedia.com: FREE online dictionary». www.encyclopedia.com (engelsk). Besøkt 30. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]