Hopp til innhold

Herrens motstandsarmé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herrens motstandsarmé
LandUganda
Aktiv1987–
Motiveretablering av en teokratisk stat i Uganda
Grunnlagt1987
GrunnleggerJoseph Kony
Flagg
Konflikten tvang mange sivile til å leve i flyktningleirer. Dette bildet er fra leiren Labuje som ligger nær byen Kitgum.

Herrens motstandsarmé (engelsk: Lord's Resistance Army eller LRA), også kjent som Herrens armé (engelsk: Lord's Army) fra 1987–1987 og Ugandas folks demokratiske kristne armé (engelsk: Uganda People's Democratic Christian Army, UPDCA) fra 1988–1992, er en kristen paramilitær opprørsgruppe opprinnelig fra den nordlige delen av Uganda, etablert i 1987. Gruppen er innblandet i et væpnet opprør mot den ugandiske regjeringen – i en konflikt som nå har blitt en av Afrikas mest langvarige. Gruppen ledes av Joseph Kony, som hevder att han er et åndemedium og, som vil opprette en stat som baseres på hans unike tolkning av Bibelen. Gruppen har dog aldri gjort noe ut av sine politiske mål.

LRA var fra starten en lokal gruppe i nordlige Uganda, men fra 1994 fikk gruppen støtte av regjeringen i Sudan. LRA har blitt anklaget for omfattende brudd på menneskerettigheter, deriblant kidnapping av sivile, bruk av barnesoldater og et antall massakrer. Den internasjonale domstolen sendte i 2005 ut arrestordre på flere av lederne i LRA for krigsforbrytelser.

I mars 2010 la Human Rights Watch frem bevis for at medlemmer av Herrens motstandsarmé i desember 2009 utførte en massakre med minst 321 døde i Makombo-regionen i det nordøstlige Kongo.[1]

LRAs tidigere historie (1987 til 1994)

[rediger | rediger kilde]
Acholiland i nordlige Uganda består av distriktene Pader, Kitgum og Gulu.

I januar 1987 gjorde Joseph Kony sitt første framtreden som åndemedium. Få la merke til det, ettersom mange medier sa at de var ledere for en hellig krig som framsto på denne tiden. Disse var inspirerte av åndemediet Alice Auma, som på starten hadde noen store framganger med sin bevegelse Holy Spirit Movement. Kony opprettet i 1987 en militær styrke, gjennom å ta opp små enheter fra frigjøringsgruppen Uganda People's Democratic Army, tross voldsom konkurranse med andre opprørsgrupper. Mot slutten av 1987 gikk han sammen med UPDA om å angripe provinsen Gulu. Han forrådte dog UPDA senere, og angrep deres hovedkvarter. Dette var hevn for UPDAs forsøk på å stjele mat som ble levert av Konys medarbeidere.

På dette tidepunktet endret Kony navnet på sin gruppe til The Lord's Army («Herrens armé»).

I juni 1988, når det ble tydelig at UPDA skulle bli med på en fredsplan med NRA, skrev Kony ett brev til en NRA-offiser og bad om et møte. Før samtalen ble han angrepet av regjeringsstyrker. Det har blitt trodd at dette var på grunn av kommunikasjonsproblem mellom ulike NRA-enheter. Sluttresultatet var at Konys forsøk på å delta i samtaler med regjeringen aldri ble fullstendig undersøkt.

Et lite opprør (juni 1988 til mars 1994)

[rediger | rediger kilde]

I juni 1988 var det kamper mellom UPDA og NRA. Året før hadde regjeringen beseiret Holy Spirit Movement. Dette gjorde at LRA nå var den eneste gjenværende opprørsgruppen av betydning som var igjen i Acholiland. Den tidligere befalhaveren Odong Latek fra UPDA og en del av hans soldater ville ikke akseptere fredsforhandlingene og slo seg til LRA. Latek fikk mye innflytelse innenfor organisasjonen. Innen det hadde LRAs styrker vanligvis utført angrep i en korsformet formasjon med utvalgte personer som mål. Taktikken endret seg, og består nå i første grad av overraskende angrep mot sivile mål, som byer. Disse angrepene utføres av ca. 15 mann som deler seg i grupper ned til tre–seks mann, for å skilles etter angrepet. LRA utfører også innimellom store angrep for å undergrave regjeringens mål om å beskytte befolkningen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ news.bbc.co.uk, 28. mars 2010: DR Congo rebel massacre of hundreds is uncovered