Eksentrisk (mekanisme)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksentrisk skive, med stropp og eksentrisk stang montert.

I maskinteknikk er en eksentrisk en sirkulær skive (eksenterskive) solid festet til en roterende aksel med midtforskyvning fra akselen (derav ordet "eksentrisk", utenfor sentrum).[1]

Den brukes oftest i dampmotorer, og brukes til å konvertere roterende til lineær stempelbevegelse for å drive en skyveventil eller pumpestempel. For å gjøre dette, har en eksentriker vanligvis et spor ved omkretsen, tett montert en sirkulær krage (eksentrisk stropp). En festet eksentrisk stang er hengt opp på en slik måte at den andre enden kan gi den nødvendige frem- og tilbakegående bevegelse. En returveiv oppfyller den samme funksjonen, bortsett fra at den bare kan fungere på enden av en aksel eller på utsiden av et hjul, mens en eksentrisk også kan monteres på akselhuset mellom hjulene. I motsetning til en kam, som også omdanner rotasjon til lineær bevegelse i nesten hvilken som helst hastighet av akselerasjon og retardasjon, kan en eksentrisk eller returveiv bare gi enkel harmonisk bevegelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norton, Robert L. (2004). Design of machinery : an introduction to the synthesis and analysis of mechanisms and machines (3rd ed utg.). Boston: McGraw-Hill Higher Education. ISBN 0-07-247046-1. OCLC 50913627.