Ekman, Smith & Michalsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ekman, Smith & Michalsen eller Ekman, Smith, Michalsen var et kompaniskap mellom arkitektene Ove Ekman, Einar Smith og Carl Michalsen som varte fra 1912 til Ekmans død i 1921. De to halvbrødrene Ekman og Smith hadde tidligere samarbeidet under firmanavnet Ekman & Smith fra 1889 til 1905, og rundt 1910 etablerte Michalsen seg i Kristiania igjen etter å ha arbeidet i Ålesund noen år.

Blant firmaets tidlige oppdrag var en rekke villaer i det daværende Aker, ikke minst på Bygdøy. Blant disse var de staselige villaene i Bygdøynesveien 13 (Sveits' ambassade fra 2014 til 2017) og 15 (i en årrekke representasjonsbolig for den canadiske ambassaden). Sistnevnte ble tegnet av de tre, men fullført av Otto Legaard Scheen. Firmaet tegnet også forretningsgårder (f.eks. Kongens gate 24 i Oslo), bankbygg (f.eks. det som nå huser Nordea bank i Frognerveien 36, og Vangs sparebank på Hamar) og fabrikkbygninger. Mot slutten tegnet de funksjonærboliger ved Botsfengselet (Jordalgata 4) og en villa i Sundveien 18.

Etter Ekmans død kom Carl Michalsens sønn Eystein Michalsen inn i firmaet, som fra da gikk under navnet Michalsen, Smith, Michalsen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]