Ejército de Liberación Nacional

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

National Liberation Army (på spansk: Ejército de Liberación Nacional, ELN) er en revolusjonært og marxistisk gerilja-gruppe som har vært i drift i flere regioner i Colombia og ble etablert i 1964.

Gruppen ble opprinnelig grunnlagt av kubansk-trente Fabio Vásquez Castaño som sammen med sin bror og andre slektninger som i begynnelsen hadde viktige posisjoner i organisasjonen.

ELN-geriljaen er mindre kjent enn den største colombianske opprørsgruppen FARC, og deres medlemstall er anslått til å ligge mellom 3500 til 6000 medlemmer. I motsetning til FARC som har en sterk ortodoks marxistisk bakgrunn, ble ELN, iallfall i begynnelsen, sterkt påvirket av frigjøringsteologien.

USAs utenriksdepartement har ført opp ELN som en utenlandsk terroristorganisasjon, angivelig på grunn av sitt beryktede omdømme for å få løsepenger fra kidnappinger og væpnede angrep på Colombias infrastruktur. I april 2004 ble ELN lagt til på EU sin liste over terrororganisasjoner på grunn av deres handlinger og gjentatte brudd på de humanitære lovene.

Den 26. mai 2008 skrev ELN et brev til sekretariatet i FARC, og søkte om samarbeid med Colombias største opprørsgruppe slik at de kunne overvinne "de vanskelighetene vi opplever i dagens samfunn i Colombia". Brevet ble offentliggjort på ELN sitt nettsted.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]