Ejército de Liberación Nacional

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ejército de Liberación Nacional (ELN) er en revolusjonær og marxistisk geriljagruppe som har vært i drift i flere regioner i Colombia og ble etablert i 1964.

Gruppen ble opprinnelig grunnlagt av kubansk-trente Fabio Vásquez Castaño som sammen med sin bror og andre slektninger som i begynnelsen hadde viktige posisjoner i organisasjonen.

ELN-geriljaen er mindre kjent enn den største colombianske opprørsgruppen FARC, og deres medlemstall er anslått til å ligge mellom 3500 til 6000 medlemmer. I motsetning til FARC som har en sterk ortodoks marxistisk bakgrunn, ble ELN, iallfall i begynnelsen, sterkt påvirket av frigjøringsteologien.

USAs utenriksdepartement har ført opp ELN som en utenlandsk terroristorganisasjon, angivelig på grunn av sitt beryktede omdømme for å få løsepenger fra kidnappinger og væpnede angrep på Colombias infrastruktur. I april 2004 ble ELN lagt til på EU sin liste over terrororganisasjoner på grunn av deres handlinger og gjentatte brudd på de humanitære lovene. 20. desember 2007 ble oppføringen bekreftet.[1]

Den 26. mai 2008 skrev ELN et brev til sekretariatet i FARC, og søkte om samarbeid med Colombias største opprørsgruppe slik at de kunne overvinne "de vanskelighetene vi opplever i dagens samfunn i Colombia". Brevet ble offentliggjort på ELN sitt nettsted. I desember 2009 kunngjorde ELN at de hadde blitt enig med FARC om å avslutte fiendskapet mellom de to organisasjonene, og å forberede en sammenslutning av disse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Official Journal of the European Union, Council Common Position 2007/448/CFSP» (engelsk). Den europeiske union. 22. desember 2007. Besøkt 15. oktober 2016. 
  2. ^ «Farc y ELN camino a la unidad» (spansk). Instituto de estudios para el desarrollo y la paz. November 2009. Arkivert fra originalen 19. oktober 2016. Besøkt 15. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]