Einar Borgfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Borgfjord
Født1962Rediger på Wikidata
FarHans Borgfjord
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSør-Trøndelag fylkes kulturpris (2009) (sammen med: Hans Borgfjord)

Einar Borgfjord (født 7. januar 1962 i Bjugn) er en norsk kulturvernarbeider og båtbygger, bosatt i Rissa. Han er mest kjent som båtbygger ved Museet Kystens Arv, hvor han viderefører gammel håndverkskultur, knyttet til åfjordsbåten.

På Museet Kystens Arv formidler Einar båtbyggerkunst slik at du kjenner lukt av tjære og salt, du kjenner bølgene slå under deg og får lyst på åpen himmel over deg. Få skjønner hvor stor han er, Einar, der han går rundt på museet med verktøy i baklomma. At han har vært med på å redde midtnorsk kystkultur. Hadde han ikke stilt seg opp ved siden av Johan Hårstad den gangen, ville vi ikke visst i detalj hvordan åfjordsfæringen ble bygget.

Journalist Ingeborg Refsnes, Adresseavisen; 23. april 2005

Borgfjord arbeider ut fra på overleverte håndverksferdigheter som han lærte av Johan Hårstad fra Åfjord. Hårstad bygget på sin sine på tradisjoner flere generasjoner tilbake. I alt har Borgfjord ledet bygging av om lag 150 båter. Ved siden av arbeidet ved museet har han vært lærer ved Fosen folkehøgskole, også der i bygging og bruk av tradisjonsbåter.

I 2004 bidro han ved bygging av en kopi av Gokstadskipet. Han har også bygget geitbåter.

Sammen med sin far Hans Borgfjord mottok han Sør-Trøndelag fylkes kulturpris for 2009.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata