Eiganes gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eiganes gravlund
Krematoriet på Eiganes gravlund
LandNorges flagg Norge
Grunnlagt1910
Kart
Eiganes gravlund
58°58′03″N 5°42′57″Ø

Eiganes gravlund er en gravplass på Eiganes i Stavanger den ble innviet og tatt i bruk 10. februar 1910.

Det er også en krigskirkegård med falne soldater fra de britiske samveldelandene, av disse er 44 begravd på Eiganes. Det finnes også norske, russiske og polske krigsgraver. Tyske graver ble flyttet etter krigen. I 2010 ble det satt opp en minnestøtte etter 22 jøder fra Stavanger som døde i tyske leirer.

St. Svithun menighet har eget gravfelt på Eiganes gravlund.

Det er livssynsåpent kapell fra 1919, krematorium fra 1942 og driftsbygning fra 1997 ved gravplassen. Totalt er gravlunden på omkring 80 000 m2.

Kapellet på Eiganes gravlund

Deler av gravlunden ble på 1970 til -80 tallet lagt om fra rammegraver til gravfelter i plen. Gravlunden har likevel bevart det historiske preget ved at en relativ stor del av gravlunden fremdeles er rammegraver, innrammet i granittkarmer. Mange rammegraver er familiegravsteder med en unik utforming og beplantning .

Gravplassen har egne urnefelter og et eget felt for anonym nedsetting av urner. I 2004 ble det tatt i bruk et nytt urnefelt med en helt spesiell utforming. Gravene er organiserte i stjerneformasjoner. Dette gir en sterkere identitet til gravstedet enn når gravene organiseres i en ordinær rekkeformasjon. I 2009 ble det opparbeidet navnet minnelund. Her kan en velge urne- eller kistegraver, uten å sette opp egen gravstein. Navnene til de avdøde preges inn på bronseplater som monteres på et felles monument. Disse gravene får på vanlig måte egen fester. Det er anlagt fellesområder for blomster, lys. Stell av minnelunden blir ivaretatt av de gravplassansatte.

Eiganes gravlund er byens mest besøkte gravplass med et årlig besøkstall på nærmere 300 000 personer.

Denne gravlunden må ikke forveksles med «Egenes kirkegård», som var der det nå er park sørvest for krysset mellom Stokkaveien og Løkkeveien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]