Eide bibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eide bibliotek
Eide, Hustadvika
Bibliotekstypebibliotek

Eide bibliotek
62°54′N 7°29′Ø
Eide bibliotek 2008

Eide bibliotek er et bibliotek i Eide kommune i Møre og Romsdal. Hovedbiblioteket ligger sentralt på øvre torg. Biblioteket har en 80-prosentsstilling bemannet, og er åpent 15 timer i uka.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eide bibliotek 1875
Eide bibliotek 2008

Den første skriftlige kilden til Eide biblioteks historie er en «Forhandlingsprotokol for Eide Sogns Bogsamling» datert den 18. august 1875. Referatet er imidlertid slik formulert at en med sikkerhet må kunne slå fast at Eide bibliotek nok hadde eksistert i flere år. Det forteller bl.a. om hvilke bøker man vedtok å kjøpe inn:

« Aar 1875 d.18de August holtes Møde i Bestyrelsen for Eide bogsamling. Formand Leiv Halaas fraværende. Bibliotekar Aslak Olsen Halaas tilstede. Hvor da forhandledes: 1. Bestemtes innkjøp af følgende Bøger til Boksamlingen. Ahlfeldt, Menneskelivet Smidt, Handarbeideren Stenersen, Veiledning i kreaturstell Alene i London Plath W, En leges brev til en Moder …  »

I 1875 var biblioteket plassert i et lite avlukke i tårnet bak galleriet i kirken. Der hadde bibliotekar Aslak O. Halaas ei luke som han betjente lånere gjennom. Bøkene var nummerert og stilt opp kronologisk etter dato de var kjøpt inn. Den første registrerte boken i katalogen til Eide sognebibliotek var: No 1. Luthers forklaring over Galaterbrevet. En rekke gamle bøker fra det 18. århundre finnes fremdeles i biblioteket. En av dem er Utvalgte skrifter av Henrik Wergeland fra 1876. Den ble registrert som nr. 200. Av protokollene gikk det frem at rundt århundreskiftet hadde boksamlingen ca. 400 bøker.

Fra 1936 til 1938 oppholdt biblioteket seg i større lokaler som senere ble brukt som postkontor. Etterpå flyttet biblioteket til et rom i det gamle bedehuset i Eide sentrum. I 1950 flyttet biblioteket til kommunehuset. I perioden fra 1961 til 1977 var biblioteket plassert i 1. etg. hos Einar G. Naas. I 1977 bygde kommunen nytt rådhus og biblioteket fikk flytte tilbake til det gamle kommunehuset.

Da boksamlingen og tjenestene økte merket biblioteket plassmangel. I 1995 lyktes det å få nye lokaler på 200 kvm. i Egil K. Eides forretningsbygg i Eide sentrum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hjellnes, Louise Aurdal: Eide kommune 100 år, «Eide bibliotek 122 år». Eide, 1987
  • Forhandlingsprotokol for Eide Sognsbogsamling. Eide, 1875

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]