Egypts klima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Store deler av Egypt er ørkenområder. Den årlige nedbørsmengden i landet er derfor veldig liten.

Klimaet i Egypt er vanligvis moderat. Været er svært stabilt, med to klart avgrensede årstider: den hete sommeren fra mai til oktober, og den kjøligere vinteren fra november til april. Det er for det meste varmt om dagen og kjølig om nettene. Temperaturene øker fra nord mot sør.

I kystområdene ligger den gjennomsnittlige dagstemperaturen på minimum 14 ℃ om vinteren og maksimum 30 ℃ om sommeren. For eksempel ligger middeltemperaturen for kaldeste måned i Alexandria på 14 ℃ og for varmeste måned 27 ℃. I ørkenområder varierer temperaturen sterkt om sommeren. Den kan ligge mellom 7 ℃ om natta til 52 ℃ om dagen. Vintertemperaturene i ørkener varierer også i stor grad. De kan være så lave som 0 ℃ om nettene og så høye som 18 ℃ i løpet av dagen. For eksempel ligger middeltemperaturen for kaldeste måned i Aswan på 17 ℃ og for varmeste måned 34 ℃. Om våren blåser det ofte en kraftig, glohet og støvfylt sønnavind, den såkalte khamsin, som kan gjøre store skader på avlingene.

Egypt ligger i det subtropiske ørkenbeltet. Egypt mottar mindre enn 80 mm nedbør årlig i de fleste områder. Et unntak er kystområdene langs Middelhavet, hvor det kan falle 200 mm nedbør i løpet av vinterhalvåret. Det regner nesten aldri om sommeren. Bortsett fra den smale kyststripen kan man ingen steder regne med en helt fast, årlig nedbør. Den årlige nedbørsmengden avtar fra ca. 180 mm i Alexandria og 80 mm i Port Said, til ca. 20 mm i hovedstaden Kairo. Sør for Asyut kan det gå år mellom hver gang det regner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]