Hopp til innhold

Eget forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eget forlag, oftest i uttrykket «utgitt på eget forlag», er en betegnelse som gjelder bøker der forfatteren enten blir refusert fra å utgi sitt manus på et etablert forlag, og derfor velger å stå for og betale utgivelsen selv, eller der forfatteren velger å avstå fra den eksterne redaksjonelle veiledning og markedsføringsbistand som et forlag representerer, og tar alle oppgaver og all eventuell fortjeneste selv. Uttrykket «Anna forlag» (nynorsk for «annet forlag») har også vært brukt – i tillegg til en mengde forlagsnavn som brukes en eller flere ganger ved private utgivelser.

Bruken av uttrykket «eget forlag» har avtatt. De fleste som i dag utgir på eget forlag, skaper et forlagsnavn for sin virksomhet. Eksempler på slike forlag i Norge er jusprofessor Arvid Frihagens Forlaget A. Frihagen, journalist og barnebokforfatter Egil Hyldmos Ego forlag, forfatter Roald Wold Karlsens E.G.T. forlag og litteraturprofessor Willy Dahls Anna forlag.

Etter 2000 har utgivelser på eget forlag avtatt, og er langt på vei erstattet av «desktop publishing-forlag» som f.eks. Norske Bøker og Kolofon forlag, som utgir bøker for forfatterens regning, og bistår med enkelte markedsføringsoppgaver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]