Hopp til innhold

Ed, Edd og Eddy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ed, Edd og Eddy
orig. Ed, Edd n Eddy
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Barn / Komedie
Prod.landUSA / Canada
Sesonger6
Episoder66
Lengde22 (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
Stemmer avMatt Hill, Samuel Vincent, Tony Sampson, David Paul Grove, Janyse Jaud, Peter Kelamis, Kathleen Barr, Tabitha St. Germain, Erin Fitzgerald, Jenn Forgie, Erin Fitzgerald, Jenn Forgie, Keenan Christenson, ingen verdi
MedvirkendeMatt Hill
Samuel Vincent
Tony Sampson
Bak kamera
Skaper(e)Danny Antonucci
RegiDanny Antonucci
Prod.selskapA.k.a. Cartoon
Sending
Periode4. januar 19998. nov 2009
TV-kanalCartoon Network
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Ed, Edd og Eddy (orig. Ed, Edd n Eddy) er en amerikansk-canadisk animert TV-serie som vises på Cartoon Network. Den ble skapt av Danny Antonucci i 1999.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om tre venner (Ed, Edd og Eddy) som er på jakt etter «jawbreakere», en slags drops som faktisk finnes i virkeligheten (på norsk går de blant annet under navnet «evighetskule»). I serien er disse dropsene fullstendig overdimensjonerte, på størrelse med basketballer. Problemet er at Ed, Edd og Eddy aldri har noen penger, så de prøver forgjeves å lure penger fra barna i nabolaget i Blindveien. Serien er preget mye av slapstick, det vil si overdreven fysisk komikk.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Ed-ene[rediger | rediger kilde]

(oppr. The Eds)

Ed[rediger | rediger kilde]

Ed er arbeidshesten i gruppa og er svært uhygienisk og stokk dum, men er veldig sterk. Dessuten har han høy smerteterskel, og tåler det utroligste. Ed har en søster som heter Sarah. Han elsker også høner og har flere ganger forsøkt å stjele noen fra Rolfs bondegård. Ed har ingen hake og bare et enkelt, langt øyenbryn som strekker seg over begge øynene; Eddy kaller ham derfor noen ganger for «Monobrynet».

Edd[rediger | rediger kilde]

Edd er den smarte gutten i gjengen som alltid bruker lue. Vennene hans kaller ham Dobbel-D, selv om Eddy også liker å kalle ham for sokkhue. Edd har en lav, hes stemme og uttrykker seg ganske tungvint. Derfor har han vanskelig for å bli hørt. Mellomnavnet hans er Marion. Han tar aldri av seg lua og kun Ed og Eddy har sett hva som er under den. Edd er også svært opptatt av hygiene, noe som kan føre til uenigheter mellom ham og Ed. Edd er også svært svakt og sliter med å løfte de minste ting.

Eddy[rediger | rediger kilde]

Eddy er gruppas selvutnevnte leder. En energisk gutt som er ivrig på å tjene penger og besatt av å spise jawbreakere. Han skyr ingen midler for å svindle «spenn» fra de andre barna i nabolaget og kommer ofte med hårreisende og raffinerte planer for å oppnå det. Han har en storebror som han er veldig stolt av. Eddys mellomnavn er Hopper. Eddy blir i karakterboka si beskrevet som «stormannsgal».

De andre barna[rediger | rediger kilde]

(oppr. The Kids)

Kjetil[rediger | rediger kilde]

(oppr. Kevin) Kjetil er den «kuleste» i nabolaget og den som ofte har noe vittig å si. Han kaller Ed, Edd og Eddy for duster. Hans kjæreste eiendel er sammen med skyggelua, racersykkelen hans.

Rolf[rediger | rediger kilde]

Rolf er en rar gutt fra Øst-Europa. Han tilbringer mesteparten av tiden sin til å hedre forfedrene sine som for eksempel «den store Nano» gjennom merkelig skikker og tradisjoner. Han eier en liten bondegård ved huset sitt og forvirrer Ed-ene uten stans.

Planke-Petter[rediger | rediger kilde]

(oppr. Johnny 2x4) Planke-Petter leker alltid med en planke som har påtegnet ansikt. Han behandler planken som et levende menneske, og skjønner visstnok hva den sier. Planke-Petter har en uvanlig hodeform som gjør at han ofte setter det fast i trange åpninger for eksempel mellom to greiner, i et spann og så videre. Plankepetter er maskoten til Army of Power.

Sarah[rediger | rediger kilde]

Sarah er Eds ildsinte lillesøster som elsker å herse med sin bror for å få det som hun vil. Hun leker alltid med Jimmy.

Jimmy[rediger | rediger kilde]

Jimmy er en svekling med regulering og er nokså feminin. Han er Saras beste venn og dypt følelsesmessig knyttet til henne. Det finnes flere eksempler på hva skjer med ham hvis noen prøver å ta Sara fra ham. Jimmy er også en stor ulykkesfugl og dukker alltid opp med en skade eller skavanker på kroppen. Han avskyr vold og hans store ønske er at alle i nabolaget skal være venner.

Sol Van Fartensmir[rediger | rediger kilde]

(oppr. Nazz Van Bartonshmeer) Sol er en jente med godt humør og ofte den mest avslappede og modne i gjengen. Ed, Edd, Eddy og Kjetil (og Petter i en episode) er selv forelsket i Sol. Fulle navnet hennes er Sol Van Fartensmir.

Ertnessøstrene[rediger | rediger kilde]

(oppr. The Kanker Sisters) Ertnessøstrene er tre ekle trilling-søstre som alltid er på kjærlighetsjakt etter Ed, Edd og Eddy. De bor i en campingvogn på den andre siden av nabolaget. Alle i nabolaget både avskyr og er livredd for dem.

Siv Ertnes[rediger | rediger kilde]

(oppr. Lee Kanker) Siv er den selvutnevnte lederen av Ertnessøstrene og pleier å ta Eddy som kjærlighetsoffer

Marie Ertnes[rediger | rediger kilde]

(oppr. Marie Kanker) Marie er den smarteste og lureste av Ertnessøstrene og pleier å ta Edd som kjærlighetsoffer

Mai Ertnes[rediger | rediger kilde]

(oppr. May Kanker) Mai er den dummeste av Ertnessøstrene og pleier å ta Ed som kjærlighetsoffer.

Eddys bror[rediger | rediger kilde]

(oppr. Eddy's Brother) Eddys bror er storebroren til Eddy som Eddy snakker mye og positivt om, mange episoder har noe med han å gjøre, de andre barna vet også om Eddys bror og har forskjellige meninger og syn på han. Kjetil er redd for han, Rolf vil holde han unna huset sitt fordi han har stjålet kyllinger fra han, Sol synes han virker som en kul og kjekk person og ser opp til han, Sarah bryr seg ikke fordi hun synes brødre er teite. Petter, Jimmy, Siv, Marie og Mai har ingen formening om han eller sier noe som helst om han. Selv om han spiller en rolle i mange Episoder så blir han, som alle andre personer utenom de i det faste persongalleriet, aldri vist eller hørt snakke. Han dukker ikke opp før filmen Ed, Edd n Eddy's Big Picture Show, serien avslutning. I filmen blir det vist at han bor i en hval på en tivoli attraksjon, og at han er en hensynsløs bølle som skader og torturerer Eddy for sin egen underholdning uten å føle verken skyldfølelse eller noen form for dårlig moral. Eddys bror er den eneste voksne og den eneste utenom de 12 fra det faste persongalleriet som blir vist og hørt snakke i serien.

Spesielle trekk[rediger | rediger kilde]

Det blir aldri vist noen voksne i serien, og heller ingen andre barn enn de som er med i det faste persongalleriet. Det totale antall personer som opptrer serien er altså tolv. Det eneste unntaket for dette er storebroren til Eddy, som ble vist i filmen Ed, Edd n Eddy's Big Picture Show i 2009.

De fire første sesongene (52 episoder) foregår om sommeren. Den femte sesongen (13 episoder) foregår om høsten, og episodene finner ofte sted på skolen. Filmen foregår på sommeren der befinner karakterene seg utenfor nabolaget Blindveien i løpet av store deler av filmen.

Ed, Edd n Eddy's big picture show[rediger | rediger kilde]

Ed, Edd n Eddy's big picture show
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA: 8. november 2009
Norge: 31. mai 2009
SpråkEngelsk
Norsk (dubbet versjon)
Annen informasjon
TV-kanalCartoon Network
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Ed, Edd n Eddy's Big Picture Show var en 90 minutters filmspesial som var avslutningen til hele serien. Filmen hadde premiere i Skandinavia 31. mai 2009 på Cartoon Network.


Filmen handler om Ed, Edd og Eddy som er på flukt vekk fra nabolaget Blindveien for å søke beskyttelse hos storebroren til Eddy etter at en av planene til Eddy gikk forferdelig galt og de andre barna er forbanna og ute etter å få tatt hevn og dem, akkurat hva de hadde funnet på før filmen er foreløpig ukjent, men man får se under de første to minuttene nabolaget etter katastrofen og noen detaljer blir nevnt nærmere slutten av filmen av Edd og Eddy. Kjetil, Sol, Rolf og Petter er barna som er ute etter hevn på Ed, Edd og Eddy, og de fikk nesten gitt dem inn i filmen, Ed, Edd og Eddy rømte i Eddys bror sin bil ved at Ed løftet bilen sånn som Fred Flinstone bruker bilen sin, senere så holder Edd for harde livet fast i en tornado karusell og klarer og kaste de andre barna av bilen og kaste seg selv, Ed og Eddy ut av Blindveien. De andre barna velger å følge etter, Kjetil og Sol slår seg sammen, Rolf tar med grisen sin Wilfred, og Petter forkler seg som alteregoet sitt Kaptein Melonhode for å jakte på Ed, Edd og Eddy. I mellomtiden legger Sarah og Jimmy merke til alt sammen, og bestemmer seg å gå på en piknik for å se Ed, Edd og Eddy få juling. Ertnessæstrene finner ut at de andre barna er ute etter å ta Ed, Edd og Eddy, og bestemmer seg for å selv jakte på de andre barna for å beskytte "Kjærestene sine", uten at verken Ed, Edd, Eddy eller de andre barna vet om dette.


Filmen var en suksess og er kjent som en av de beste Cartoon Network-filmene noen gang. Folk ga filmen ros for animasjonen, historien, karakterutviklingene, de rørende og følelsesfulle øyeblikkene og hvordan filmen konkluderte serien.

Ed, Edd og Eddy i annen media og populærkultur[rediger | rediger kilde]

Spill[rediger | rediger kilde]

Under seriens opprinnelige produksjonsperiode, kom det ut 3 videospill basert på Ed, Edd og Eddy:

  • Ed, Edd n Eddy: Jawbreakers! (Utgitt i 2003 på Gameboy Advance)
  • Ed, Edd n Eddy: The Mis-Edventures (Utgitt i 2005 på Nintendo GameCube, Gameboy Advance, PlayStation 2, Xbox, PC, GameCube- og PC-versjon ikke utgitt i Europa)
  • Ed, Edd n Eddy: Scam of the Century (Utgitt i 2007 på Nintendo DS)

Disse spillene har alle mottatt blandet tilbakemelding, folk har roset spillene for at de følger TV-seriens humor, sjarm og for å musikk som enten er fra eller høres ut som musikk fra serien, men kritisert de for å dårlig gameplay og uresponsive styring. Ed, Edd n Eddy: Scam of the Century har den laveste scoren av alle spillene, i motsetning så har Ed, Edd n Eddy: The Mis-Edventures fått den beste scoren.

I tillegg er Ed, Edd og Eddy (som en karakter) og Petter og Planke spillbare i Cartoon Network Speedway, og Eddy og Sarah er spillbare i Cartoon Network Block Party, begge til Gameboy Advance.

Hjemutgivelser[rediger | rediger kilde]

Serien har fått utgivelser på VHS og DVD. Filmen har også blitt utgitt på DVD og digitalt, den norsk dubbet versjonen har foreløpig ikke blitt gitt ut i det hele tatt.

Blader/bøker[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Fra lista mangler navnet på skuespilleren som gir stemme til Mai i sesong 5 og 6 og byfolk som ler.

Engelske/originale stemmer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]