Ed, Edd og Eddy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ed, Edd og Eddy
orig. Ed, Edd n Eddy
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Barn / Komedie
Prod.landUSA / Canada
Sesonger5
Episoder65
Lengde22 min. (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
MedvirkendeMatt Hill
Samuel Vincent
Tony Sampson
Bak kamera
SkapereDanny Antonucci
Sending
Periode4. januar 19998. nov 2009
TV-kanalCartoon Network
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
Offisiell nettside

Ed, Edd og Eddy er en amerikansk-canadisk animert TV-serie som vises på Cartoon Network. Den ble skapt av Danny Antonucci i 1999.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om tre venner (Ed, Edd og Eddy) som er på jakt etter «jawbreakere», en slags drops som faktisk finnes i virkeligheten (på norsk går de blant annet under navnet «Evighetskule»). I serien er disse dropsene fullstendig overdimensjonerte, på størrelse med basketballer. Problemet er at Ed, Edd og Eddy aldri har noen penger, så de prøver forgjeves å lure penger fra barna i nabolaget. Serien er preget mye av slapstick, det vil si overdreven fysisk komikk.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Ed[rediger | rediger kilde]

Ed er arbeidshesten i gruppa og er svært uhygienisk og stokk dum, men er veldig sterk. Dessuten har han høy smerteterskel, og tåler det utroligste. Ed har en søster som heter Sarah. Han elsker også høner og har flere ganger forsøkt å stjele noen fra Rolfs bondegård. Ed har ingen hake og bare et enkelt, langt øyenbryn som strekker seg over begge øynene; Eddy kaller ham derfor noen ganger for «Monobrynet».

Edd[rediger | rediger kilde]

Edd er den smarte gutten i gjengen som alltid bruker lue. Vennene hans kaller ham Dobbel-D, selv om Eddy også liker å kalle ham for sokkhue. Edd har en lav, hes stemme og uttrykker seg ganske tungvint. Derfor har han vanskelig for å bli hørt. Mellomnavnet hans er Marion. Han tar aldri av seg lua og kun Ed og Eddy har sett hva som er under den. Edd er også svært opptatt av hygiene, noe som kan føre til uenigheter mellom ham og Ed. Edd er også svært svakt og sliter med å løfte de minste ting.

Eddy[rediger | rediger kilde]

Eddy er gruppas selvutnevnte leder. En energisk gutt som er ivrig på å tjene penger og besatt av å spise jawbreakere. Han skyr ingen midler for å svindle «spenn» fra de andre barna i nabolaget og kommer ofte med hårreisende og raffinerte planer for å oppnå det. Han har en storebror som han er veldig stolt av. Eddys mellomnavn er Hopper. Eddy blir i karakterboka si beskrevet som «stormannsgal».

Kjetil[rediger | rediger kilde]

Kjetil er den «kuleste» i nabolaget og den som ofte har noe vittig å si. Han kaller Ed, Edd og Eddy for duster. Hans kjæreste eiendel er sammen med skyggelua, racersykkelen hans.

Rolf[rediger | rediger kilde]

Rolf er en rar gutt fra Øst-Europa. Han tilbringer mesteparten av tiden sin til å hedre forfedrene sine som for eksempel «den store Nano» gjennom merkelig skikker og tradisjoner. Han eier en liten bondegård ved huset sitt og forvirrer Ed-ene uten stans.

Planke-Petter[rediger | rediger kilde]

Planke-Petter leker alltid med en planke som har påtegnet ansikt. Han behandler planken som et levende menneske, og skjønner visstnok hva den sier. Planke-Petter har en uvanlig hodeform som gjør at han ofte setter det fast i trange åpninger for eksempel mellom to greiner, i et spann og så videre. Plankepetter er maskoten til Army of Power.

Sarah[rediger | rediger kilde]

Sarah er Eds ildsinte lillesøster som elsker å herse med sin bror for å få det som hun vil. Hun leker alltid med Jimmy.

Jimmy[rediger | rediger kilde]

Jimmy er en svekling med regulering og er nokså feminin. Han er Saras beste venn og dypt følelesmessig knyttet til henne. Det finnes flere eksempler på hva skjer med ham hvis noen prøver å ta Sara fra ham. Jimmy er også en stor ulykkesfugl og dukker alltid opp med en skade eller skavanke på kroppen. Han avskyr vold og hans store ønske er at alle i nabolaget skal være venner.

Sol[rediger | rediger kilde]

Sol er en jente med godt humør og ofte den mest avslappede og modne i gjengen. Ed, Edd, Eddy og Kjetil er selv forelsket i Sol

Ertnessøstrene[rediger | rediger kilde]

Ertnessøstrene, Siv, Mai og Marie, er tre ekle trillingsøstre som alltid er på kjærlighetsjakt etter Ed, Edd og Eddy. De bor i en campingvogn på den andre siden av nabolaget. Alle i nabolaget både avskyr og er livredd for dem.

Spesielle trekk[rediger | rediger kilde]

Det blir aldri vist noen voksne i serien, og heller ingen andre barn enn de som er med i det faste persongalleriet. Det totale antall personer som opptrer serien er altså tolv.

De fire første sesongene (52 episoder) foregår om sommeren. Den femte sesongen (13 episoder) foregår om høsten, og episodene finner ofte sted på skolen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Fra lista mangler navnet på skuespillerne som gir stemme til Marie i tidligere episoder, og Rolf og Jimmy gjennom hele serien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]