Earl Doherty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Earl Doherty
Født1941[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, historikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata

Earl J. Doherty (født 1941), som er bosatt i Canada, har akademiske grader i antikkens historie og klassiske språk og er kjent som bibelforsker og forfatter av bøker og artikler om kristendommens tidligste historie. Doherty angir selv at han ble interessert i dette feltet etter å ha studert G. A. Wells' teorier.

I sin bok The Jesus Puzzle (1999) argumenterer Doherty for at Jesus Kristus ikke er en historisk person, og at Paulus og andre tidlige kristne forfattere oppfattet Jesus som en mytisk skikkelse, som var blitt korsfestet av «denne verdens herrer» i en mytisk fortid:

«Dog, visdom taler vi blandt de fullkomne, men en visdom som ikke tilhører denne verden eller denne verdens herrer, de som forgår; men som en hemmelighet taler vi Guds visdom, den skjulte, som Gud fra evighet av har forut bestemt til vår herlighet, den som ingen av denne verdens herrer kjente; for hadde de kjent den, da hadde de ikke korsfestet herlighetens herre...»

(Paulus' første brev til korinterne, kapittel 2, vers 6-8; 1930-utgaven). «Denne verdens herrer» viser ifølge Doherty til mørke engler i demiurgens tjeneste. Oppfatningen om at Jesus var blitt korsfestet som sonoffer for menneskehetens synder, var ikke basert på en historisk hendelse, men esoterisk eksegese av gammeltestamentlige tekster.[2]

Bibliografi (ufullstendig)[rediger | rediger kilde]

  1. The Jesus Puzzle: Did Christianity Begin with a Mythical Christ? (1999)
  2. Challenging the Verdict: A Cross-examination of Lee Strobel's The Case for Christ (2001)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator pna2008467181
  2. ^ Earl Doherty, The Jesus Puzzle (1999), Chapter 10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]