E.T. Mensah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
E.T. Mensah
Født31. mai 1919Rediger på Wikidata
AccraRediger på Wikidata
Død19. juli 1996[1]Rediger på Wikidata (77 år)
MamprobiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MusikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet GhanaRediger på Wikidata

E.T. Mensah (født 1919 i Jamestown i Accra, død 1996 i Mamprobi i Accra) var en ghanesisk highlifeartist, trompetist og bandleder. Mensah var en pionér for utviklingen av en swing-jazz inspirert highlife, som ble populær over hele Vest-Afrika på 1950 og 1960-tallet.Mensah blir ofte referert til som "the King of Highlife".

Mensah begynte å spille musikk allerede i barndommen, i 1930, som fløytist i Accra Orchestra, et band bestående av skolebarn. Accra Orchestra ble raskt et av de best kjente banda i Ghana før andre verdenskrig. Senere startet han Accra Rythmic Orchestra, sammen med broren, Yebuah. Dette bandet spilte på mange danseklubber rundt om i Accra. Highlife ble kallenavnet til sangene spilt av ulike band på disse klubbene. Folk utfor klubbene kalte musikken highlife, fordi de ikke hadde høy nok status til å komme inn.

Andre verdenskrig førte mange europeere til Ghana, inkludert musikere med jazzutdanning, noe som hadde innvirkning på den lokale musikkscenen. I 1948 dannet Mensah bandet Tempos, som begynte å spille en ny form for highlife, som kombinerte jazzharmonier med lokale rytmer og gitarspillestil. Bandet ble raskt populært og reiste snart på turne i Vest-Afrika. Bandet fikk snart platekontrakt med plateselskapet Decca og bandet fikk etter hvert tilhengere i Vesten. I 1956 spilte Mensah og Tempos sammen med Louis Armstrong. I løpet av 1960 og 1970-tallet mistet highlife noe av sin popularitet, ettersom kongolesisk rumba gjorde sitt inntog over store deler av Vest-Afrika. Mensah og Tempos fortsatte likevel å spre musikken sin i Ghana, sammen med andre band som Ramblers Dance Band og Uhuru.

E.T. Mensah døde i juli i 1996 etter lang tids sykdom i sitt hjem i Mamprobi i Accra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, oppført som Emmanuel Tettey Mensah, BNF-ID 15565841z

Kilder[rediger | rediger kilde]