e-Boks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


e-Boks
URLhttp://www.e-boks.dk
Kommersielt?Ja
Type nettstedDigital postkasse
Krever registreringJa
Tilgjengelige språkDansk
Eiere-Boks A/S
Lansert2001

e-Boks er en dansk webapplikasjon. Produktet er en digital postkasse, hvor personer og virksomheter med et dansk CPR- eller CVR-nummer kan velge å motta og deretter lagre post fra danske virksomheter, kommuner og offentlige institusjoner som er tilsluttet produktet. Typiske dokumenter er utskrifter fra kommunen, kontoutskrifter og lønnsslipper. Dokumentene gjøres tilgjengelig for brukerne i PDF-format.

Systemet ble opprinnelig oppfunnet i år 2000 av to ansatte i KMD. KMD var en del av eierkretsen inntil mars 2009. I dag er e-Boks AS et selvstendig selskap som er eiet av Nets og PostNord.[1]

Forretningsmodell[rediger | rediger kilde]

e-Boks' kjerneydelse er å tilby gratis mottagelse og oppbevaring av post fra tilsluttede avsendere. Avsendere betaler porto for forsendelsene, som er lavere enn omkostningene ved å utskrive og sende et tilsvarende dokument med brevpost.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

e-Boks hadde ultimo 2009 mer end 2,4 millioner danske brukere[2] og er dermed en av Danmarks mere utbredte digitale selvbetjeningsløsninger.

De virksomheter og myndigheter som har tilsluttet seg e-Boks som avsendere, er blant de som utsender flest vinduskonvolutter i Danmark. Utsendelsen av post via e-Boks sparte således miljøet for et CO2-utslipp på ca. 1 650 tonn i 2008 ifølge en undersøkelse foretatt av rådgivningsvirksomheten FORCE Technology.[3]

De danske kommuner tilbød tidlig å sende dokumenter via e-Boks, og en lang rekke aktører i finanssektoren tilsluttet seg umiddelbart etter, i hvilken forbindelse Nets ble medeier av virksomheten og produktet.

I 2005 gjennomførte Økonomistyrelsen, som driver statens lønnssystem, prosjektet Digitale lønsedler i staten, hvoretter 215 000 statsansatte utelukkende mottok deres lønnsslipper i e-Boks.[4] Prosjektet fordret en endring av reglene på området, så arbeidsgivere ble fritatt for ansvaret for å levere en papirlønnsslipp når lønnsslippen i stedet ble stilt til rådighet i digital form. Denne regelendring har åpnet opp for at andre arbeidsgivere kan velge utelukkende å tilby lønnsslipper i e-Boks.

I mai 2009 valgte Økonomistyrelsen e-Boks til å utvikle og drive en fellesoffentlig digital dokumentboks, som tillater alle myndigheter å kommunisere med borgere og virksomheter gjennom én kanal. Løsningen forventes å kunne tas i bruk av noen myndigheter i 2010.[5]

e-Boks har spilt en vesentlig rolle i utbredelse av begge de konkurrerende login-produkter digital signatur og net-ID.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

e-Boks er blitt kritisert for at prisen for tilkjøpt lagerplass til lagring av dokumenter som ikke opprinnelig ble mottatt i e-Boks, er for høy.[6] En del av den høyere pris kan tilskrives at e-Boks skal leve opp til stramme lovkrav for oppbevaring av personopplysninger,[7] hvilket gjør arkitekturen bak løsningen mere kostbar.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nets og Post Danmark køber KMD's aktier i e-Boks». e-Boks A/S. Besøkt 21. juli 2009. 
  2. ^ «Se præsentation af e-Boks årsrapport 2009». e-Boks A/S. Arkivert fra originalen 4. mai 2009. Besøkt 21. juli 2009. 
  3. ^ «Environmental impacts from digital solutions as an alternative to conventional paper-based solutions» (PDF). FORCE Technology. Arkivert fra originalen (PDF) 8. mai 2010. Besøkt 21. juli 2009. 
  4. ^ «Digitale lønsedler i staten». Økonomistyrelsen. Arkivert fra originalen 9. september 2009. Besøkt 21. juli 2009. 
  5. ^ «e-Boks skal udvikle ny fællesoffentlig digital dokumentboks og NemSMS». e-Boks A/S. Besøkt 21. juli 2009. 
  6. ^ Dorte Toft, Ny IT dumper i mølkugle-testen, business.dk mandag den 19. mars 2007.
  7. ^ «Vedrørende behandling af oplysninger i e-Boks A/S». Datatilsynet. 30. november 2005. Arkivert fra originalen 7. juli 2011. Besøkt 21. juli 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]