Dumtelefon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nokia 6020 (ca. 2004); standard dumtelefon

Dumtelefon,[1][2]engelsk også kalt feature phone, er en type mobiltelefon. Begrepet brukes som et retronym for å beskrive enklere mobiltelefoner som har begrensede muligheter sammenlignet med moderne smarttelefoner. Dumtelefoner har som regel kun samtale- og tekstmeldingsfunksjoner, og av og til begrensede multimedie- og internettfunksjoner, samt andre tjenester som tilbys av operatøren. For å holde tritt med smarttelefoner har noen moderne dumtelefoner 3G-tilgang, berøringsskjerm og tilgang til populære sosiale medier. Imidlertid er tilgang til programvare fra tredjeparter begrenset sammenlignet med smarttelefoner, derav navnet «dumtelefon».

Dumtelefoner markedsføres som billige alternativer til smarttelefoner, spesielt i framvoksende markeder. Produsentene har imidlertid begynt å lage og selge billige smarttelefoner også i disse markedene, for å få et fortrinn i markeder der smarttelefoner ennå ikke har slått gjennom.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christian Ingebrethsen og Gaute Zakariassen (7. juli 2014). «Bytta smarttelefonen med «dumtelefon»» (norsk). NRK. Besøkt 4. august 2014. 
  2. ^ Kristin Fridtun (19. mai 2014). «Livet med dumtelefon» (norsk). Magasinett. Besøkt 4. august 2014. 
  3. ^ Sven Grundberg, Thomas Gryta og Will Connors (26. februar 2014). «Smartphone Makers Aim at Emerging Markets With Low-End Devices» (engelsk). The Wall Street Journal. Besøkt 4. august 2014.