Dudley North

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sir Dudley North.

Sir Dudley North (født 16. mai 1641 i London, død 31. desember 1691) var en engelsk handelsmann og økonomisk forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dudley North car fjerde sønn av Dudley North, 4th Baron North. I ung alder ble han bortført av sigøynere, men ble funnet og gjenforent med familien. Han var bror til Francis North, 1st Baron Guilford og Roger North.

Forretninger, karriere[rediger | rediger kilde]

var merkantilt svært begavet og fremgangsrik. I en ung alder ble han som eier av handelsfaktorier i Konstantinopel og Smyrna en av sin samtids mektigste representanter for Englands handel på Levanten.

I 1680 vendte han umåtelig rik tilbake til sin fødeby London, der han etterhvert ble sheriff, generalkommissær for tolloppkrevningen, medlem av parlamentet og administrator for krongodsene, og i alle disse stillinger virket han for reformer.

Discourses upon Trade[rediger | rediger kilde]

Hans navn er imidlertid mest varligt knyttet til nasjonaløkonomiens historie og det ene og alene ved en liten avhandling ved navn Discourses upon Trade, hvis skjebne er like så bemerkelsesverdig som dens innhold. Den så lyset, endog i to utgaver, i 1691, men forsvant sporløst, idet forfatteren selv oppkjøpte alle de eksemplarer han kunde overkomme og tilintetgjorde dem.

Først i 1822 gjenfant man boken, og den ble nå og senere flere ganger utgitt på nytt, som blant annet 1856, av J.R. M'Culloch i Select collection of Early English Tracts on Commerce. North viser seg i denne bok som en forfatter som helt har frigjort seg fra sin tids merkantilistiske handelspolitikk. Han hevder kraftig - mot det rådende merkantilsystemet - frihandelens og den fra statens inngripen uhindrede økonomiske virksomhets fundamentale prinsipper. Ved dette verk foregriper i virkeligheten North i mangt og meget Adam Smiths berømte Wealth of nations.

Ilnokole.jpgSalmonsens konversationsleksikon: Denne artikkelen stammer hovedsakelig fra det danske Salmonsens konversationsleksikon 2. utgave (1915–1930).