Raggtelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dryopteris affinis var. crispa»)
Raggtelg
unge skudd av raggtelg, Dryopteris affinis, Storbritannia.
Nomenklatur
Dryopteris affinis
Populærnavn
Raggtelg
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieStortelgfamilien
SlektDrypteris

Raggtelg (latin: Dryopteris affinis) er en art av store bregner innenfor stortelgslekten i stortelgfamilien. Den er én av i alt seks arter av stortelgslekten som vokser i Norge, men den har en rekke underarter og varianter hvorav fire underarter vokser i Norden. Den danner også fire hybrider i Norge.

Underarten crispa vokser i Europa, men ikke i Norden.
Underarten cristata vokser blant annet i Tyskland.

Raggtelg er en 50–160 cm høy bregne som likner mye på ormetelg, men har noe slankere blad med litt større avstand mellom primærflikene. Bladene er ofte vintergrønne, mellomgrønne eller gulgrønne blad, som er slankt eggeformede eller lansettformede. Bladene er litt læraktige og dobbelt fliket. Et kjennetegn på unge og friske individer før sensommeren, er en svart flekk der primærfliken er festet ved bladskaftet.

Primærflikene er ofte litt skråstilt på bladstilken, eller litt bølgeformete. Sekundærflikene er rette og helrandet, men har svært fine tenner langs kanten, so mer tydelig nedbøyd.

Bladskaftet har tett skjellvekst, og dette er et viktig kjennetegn for arten. De lysebrune eller oransjebrune skjellene peker ofte oppover, og sitter så tett at skaftet ser lysebrunt eller oransjebrunt ut. På bladenes midtnerver er det mørkebrune skjell.

Sporehushopene (sori) sitter parallelt under bladet mellom midtnerven og bladkanten, akkurat som hos de andre norske artene av stortelgslekten. derimot er raggtelgens sporehushoper oftest lysere enn de andre artenes tilsvarende, og det mangler den mørke kanten langs slørets (indusium) ytterkant. Sløret er tykt og tydelig hvelvet.

Det skilles ut 4 underarter i Norden, og arten er ganske variabel lokalt. Det skilles ut ytterligere underarter og varianter ellers i Europa. raggtelg kan danne hybrid med ormetelg.

Underarter, varianter og hybrid[rediger | rediger kilde]

Raggtelg finnes med minst fire underarter og en hybrid:

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]