Driver dugg, faller regn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Driver dugg, faller regn
orig. Driver dagg faller regn
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1946
Prod.landSveriges flagg Sverige
Lengde102 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiGustaf Edgren
ManusforfatterGustaf Edgren
Gardar Sahlberg
Åbergson
Foran kamera
MedvirkendeMai Zetterling
Alf Kjellin
Sten Lindgren
Anna Lindahl
Hilda Borgström
Inga Landgré
Ulf Palme
Eksterne lenker

Driver dugg, faller regn er en svensk film fra 1946, i regi av Gustaf Edgren. Hovedrollene spilles av Mai Zetterling og Alf Kjellin.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted i Hälsingland i løpet av 1800-tallet. Storbonden Germund (spilt av Sten Lindgren) har en datter Marit som ønsker å gifte seg med nabo-bonden Elias sin sønn Mats. I nabolaget bor også den slemme Jon, som blir foraktet av alle andre. For mange år siden skulle Germund etter planen gifte seg med Gertrud, men hun stakk av sammen med en spelemann og fødte Jon. De to var også foraktet, og druknet i en elv. Jon er dreng på en bondegård hos Varmeln-presten som ofte slår ham. En dag ødelegger han Jons fiolin, og forbanner spillingen hans. Spelemannen Glabo-Kalle som la merke til dette, lover imidlertid å gi Jon en ny fiolin.

Germund bor sammen med Gertruds søster Elin som bor på Ols-gården, og som nå har blitt enke. Hun ønsket tidligere å gifte seg med Germund, men dette skjedde aldri. De snakker om det som har vært, og forbannelsen som Germund mener hviler på alle spelemenn - og Jon spesielt. På en fest drikker Mats seg full, og forsøker å voldta Marit. Hun løper hjem, men blir jagd underveis. Men Jon griper inn, og redder henne. Det tar ikke lang tid før de er forelsket. Marit og Jon møtes i all hemmelighet, mens bryllupet hennes blir planlagt. Når faren Germund finner ut hvordan det er, blir han veldig lei seg; Marit er hans alt på jorden. Germund er redd for at Marit skal kvitte seg med Jon på samme måte som kona hans kvitt spelemannen sin. Marit bekjenner sine romantiske følelser for Jon, overfor faren sin. Han sørger for at Jon forlater området.

Marit lover under press å gifte seg med Mats, dersom faren lar Jon være i fred. Det forberedes derfor bryllup på Germundsgården. Men i kirken hører Marit en fiolin spille, noe som minner henne om Jon. Hun skynder seg ut i løpet av bryllupet, tar en hest og kjører sin vei. Germund og Elin følger etter i en vogn. Men denne vognen velter, og Elin blir så skadd at hun blir sengeliggende.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]