Drikkepenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Å etterlate kontanter på et kafébord er en vanlig måte å gi drikkepenger til servitøren.

Drikkepenger,[a] gjerne forkortet driks,[b] også omtalt som tips, er ekstra betaling for en ytt tjeneste, eksempelvis til en servitør, sjåfør eller tjener.

Drikkepenger betyr i egentlig forstand penger til å drikke for. Alminneligvis menes en pengegave til en person i en underordnet stilling som belønning eller godtgjørelse for utvist tjeneste eller et arbeide som ikke betales med avtalt lønn, eller som tillegg til det bestemte vederlag.

Drikkepenger er en gammel tradisjon som har sitt opphav i at den som hadde fått en tjeneste utført av noen som var fattigere gav en slant til den som hadde gjort jobben, slik at personen skulle kunne drikke en skål til ære (eller ønsket om god helse) for den som var blitt betjent.[1]

I restauranter pleier drikkepengene å gis i form av mynt eller sedler på bordet etter at regningen er betalt og eventuelle vekslepenger mottatt. Alternativt kan en ofte betale drikkepenger med betalings- eller kredittkort, da angis summen i et særskilt felt på kvitteringen.[2]

I Danmark har drikkepenger siden 2. oktober 1969 vært en integrert del av regningen på hoteller, restauranter, barer, kafeer, drosjer og så videre. Det forhindrer ikke gjester å gi ytterlige penger. Der er ikke noe lovgrunnlag omkring betaling av drikkepenger. Det nærmeste en kan komme er markedsføringsloven, som påbyr næringsdrivende å skilte med deres priser inklusive moms og avgifter, eksempelvis service. Drikkepenger anføres således som «service» og er innregnet med 15 prosent av prisen. Internt i firmaet må man så ha avtaler om fordelingen av pengene. Mottakeren av drikkepenger (utover de 15 prosent service) skal i Danmark selv oppgi inntekten til skattemyndighetene som ekstrainntjening.

Også i Norge må arbeidsgiveren eller den ansatte selv oppgi drikkepenger til skattemyndighetene.[3]

I mange land utgjør drikkepenger hovedparten av det de ansatte i turistindustrien skal leve av. Det inkluderer USA og Canada. Der forventes man gi drikkepenger, ellers har man ikke betalt riktig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ kommer via dansk fra tysk Trinkgeld, som kommer fra latin bibalia
  2. ^ fra svensk dricks, forkortelse for drickspenningar

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]