Drei Männer im Schnee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Drei Männer im Schnee («tre menn i sneen») er en roman av Erich Kästner, utgitt i Sveits i 1934. Romanen er en klassisk forvekslingskomedie med mange misforståelser.

Handling[rediger | rediger kilde]

En styrtrik og noe eksentrisk industrimagnat, «Tobler», ønsker å teste hvordan mennesker ville behandle ham ham hvis det ikke var for pengene hans, og deltar under falskt navn i en konkurranse hans eget firma har utlyst og «vinner» dermed en skiferie på et luksushotell i Alpene. Han reiser dit, forkledd som en forholdsvis enkel mann av nedre middelklasse for å se hvordan hotellbetjeningen og gjestene vil ta imot ham.

Forvekslingene begynner da hans unge, vakre datter Hildegard advarer hotellet på forhånd om at hennes rike far vil besøke det forkledd som fattig. Det var imidlertid to prisvinnere i firmaets konkurranse; den andre er den arbeidsledige unge reklamemannen dr. Fritz Hagedorn. Da Hagedorn kommer til hotellet tror betjeningen og de andre gjestene at han er millionæren og behandler ham deretter, mens Tobler blir holdt for å være en simpel prisvinner som egentlig ikke hører hjemme på et så fint hotell og behandlet dårlig, bl.a. gitt et iskaldt kvistværelse, sjikanert av personalet og bedt om å utføre arbeidsoppgaver ved hotellet. Toblers tjener Johann kommer også til hotellet, forkledt som skipsreder, og forsøker å lette tilværelsen for sin arbeidsgiver. Hagedorn og Tobler slutter i løpet av oppholdet et tett vennskap, uten at Hagedorn kjenner Toblers riktige identitet.

Toblers datter og hans husholderske, Frau Kunkel, ankommer noen dager etter ham for å se hvordan han har det, og datteren forelsker seg straks i Hagedorn. På grunn av presset fra de andre gjestene blir Tobler kastet ut av hotellet, og reiser hjem til Berlin sammen med datteren, Johann og Frau Kunkel. Hildegard gjør før de reiser hotelldirektøren oppmerksom på forvekslingen, og det blir dermed klart for direktøren at han har kastet ut den ekte millionæren.

Den fortvilede Hagedorn reiser kort etter også hjem til Berlin. Etter å ha forsøkt å finne Hildegard blir han invitert hjem til Tobler sammen med moren. Tobler røper hvem han er, og samtidig kommer Hildegard inn og gir seg til kjenne som Toblers datter. Historien ender med en felles festmiddag, og Hagedorn og Hildegard blir forlovet. Tobler oppdager samtidig at han eier hotellet.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere filmer som baserer seg på Erich Kästners roman:

  • Stackars miljonärer
(Sverige, 1936)
regi: Tancred Ibsen og Ragnar Arvedson
med: Anna Olin, Adolf Jahr, Ernst Eklund
  • Tri muzi ve snehu
(CSR, 1936)
Regie: Vladimir Slavinský
  • Paradise For Three
(USA, 1938)
regi: Edward Buzzell
lengde: ca. 75 min.
med: Robert Young, Frank Morgan, Reginald Owen, Edna May Oliver , Sig Ruman, Mary Astor
  • Drei Männer im Schnee
(Østerrike, 1955)
regi: Kurt Hoffmann
lengde: ca. 90 Min.
med: Paul Dahlke, Günther Lüders, Claus Biederstaedt, Margarete Haagen, Nicole Heesters, Fritz Imhoff, Eva Maria Meineke
(Vest-Tyskland 1974)
regi: Alfred Vohrer
lengde: 92 Min.
med: Klaus Schwarzkopf, Grit Böttcher, Lina Carstens, Elisabeth Volkmann, Gisela Uhlen, Thomas Fritsch