Draugtare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Draugtare
Draugtare
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saccorhiza polyschides
Norsk(e) navn: draugtare
Hører til: Tilopteridales,
brunalger,
planter
Habitat: hav
Utbredelse: Atlanterhavet

Draugtare (Saccorhiza polyschides) er den taren i Norge som lever kortest, bare ett år.[1]

Draugtaren er gulgrønn. Den har et opptil 30 cm bredt vortete sekklignende feste med flere festekroker inni sekken (heptar) som er opprinnelsen til det latinske navnet (saccorhiza er "sekkrot"). Videre har draugtaren en opptil 10 cm bred stilk (stipes). Øverst har den et stort bredt, rundt oppsplittet blad (lamina) som på våren vokser raskt (opptil 7 cm i døgnet) og gir planten en lengde på opptil 4-5 meter før den altså dør innen året er omme.

Den kan ligne på den jevnstore stortaren som derimot har noe lengre stiv stilk med rundt tversnitt. Bladet er prikkete, det ligger sporer som utpå høsten og vinteren spres og fester seg på bunnen, der det som hos andre tarer blir kjønnsplanter som befruktes og lager babytarer. Draugtaren er ikke særlig utbredt i Norge, og liker egentlig litt varmere vann enn de andre tarene i Norge. Den finnes fra Marokko opp til kysten av Helgeland,[2] fra lavvannsmerket ned til 25 meter. Best liker den seg der det er bølgeutsatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Draugtare i Store norske leksikon
  2. ^ «Artsportalen». Artsdatabanken. fortløpende. Arkivert fra originalen 14. september 2013. Besøkt 25. november 2013.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]