Douglas 8A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Douglas 8A var en serie angreps- og lette bombefly utviklet av Jack Northrop, men produsert av Douglas Aircraft Company på 1930-tallet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Varianter[rediger | rediger kilde]

8A-1 var en versjon bestilt av Sverige. Douglas bygde en prototype, og leverte deler til et andre fly som skulle tjene som mal for svensk lisensproduksjon. Motoralternativet på prototypen var en Bristol Pegasus XII på 870 hk., mens svenskene monterte den lisensbygde Bristol Mercury-motoren på sine fly. I Flygvapnet fikk typen betegnelsen B 5A.[1]

8A-2: 30 fly til Argentina

8A-3P: Peru

8A-3N: 18 fly til Nederland

8A-4: Irak

Douglas 8A-5 ved Little Norway i Canada

8A-5 var den siste varianten av flyet. Med en 1200-hesters Wright Cyclone-motor ble den også den kraftigste. 36 fly ble bestilt av den norske regjeringen. Flyene nådde ikke Norge før den tyske invasjonen i 1940, men ble omdirigert til Little Norway i Toronto. Der ble de brukt i den viderekomne flygertreningen etter at flyelevene hadde fått flygervingen. Men da de norske flygerne skulle tilsluttes skvadroner i Storbritannia, ble det besluttet at de skulle få denne treningen på britisk materiell. Flyene ble dermed overtallige, og de gjenværende 31 ble tilbakelevert til USA, som solgte dem til Peru under betegnelsen A-33DE.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Francillon s. 202

Kilder[rediger | rediger kilde]

McDonnell Douglas Aircraft since 1920: Volume I (René J Francillon, Putnam Aeronautical Books 1979, 1988)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]