Hopp til innhold

Douglas Aircraft Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Douglas Aircraft Company
Offisielt navnDouglas Aircraft Company
Org.formAksjeselskap
BransjeFlyprodusent, flykonstruksjon
Etablert1921
Opphørt 1967
Etterfølger(e)McDonnell Douglas
HovedkontorLong Beach
Santa Monica
LandUSA
Produkt(er)passasjerfly
militærfly
missil
Grunnlegger(e)Donald Douglas
Douglas DC-2
Douglas DC-3

Douglas Aircraft Company var en flyprodusent som ble grunnlagt av Donald Wills Douglas sr. i juli 1921.

Selskapet er mest kjent for sin «DC-serie» med kommersielle fly, inkludert Douglas DC-3, som ofte er sett på som det mest betydningsfulle flyet som noensinne er blitt produsert. Flyet var også produsert til militært formål under betegnelsen Douglas C-47 Skytrain. Douglas skapte flere typer fly for USAs militære og spesielt US Navy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Firmaet begynte med å bygge torpedobombefly for US Navy, men utviklet flere varianter av disse flyene, inkludert observasjonsfly og en postflyvariant. Etter fem år produserte selskapet over 100 fly årlig. Blant de tidlige ansatte på Douglas-fabrikken var Edward Heinemann (konstruktør hos Douglas og senere ansvarlig for utviklingen av F-16 Fighting Falcon hos General Dynamics, James Kindelberger (senere sjef for North American Aviation) og John Northrop (konstruktør i Lockheed, Douglas og sjef for Northrop). Firmaet beholdt plassen i det militære markedet ved å ekspandere mot amfibiefly mot slutten av 1920-årene og flyttet også produksjonsfasilitetene til Santa Monica. Fabrikkbygningen i Santa Monica var så stor at postpikene brukte rulleskøyter for å levere internpost. Ved slutten av 2. verdenskrig hadde Douglas fabrikker ved Santa Monica, El Segundo, Long Beach og Torrance i California, Tulsa og Midwest City i Oklahoma og Chicago i Illinois.

I 1934 produserte Douglas det tomotors transportflyet DC-2, etterfulgt av det kjente DC-3 i 1936. Det vide spekteret av fly som ble produsert av Douglas, inkluderer passasjerfly, lette og mediumtunge bombefly, jagerfly, transportfly, observasjonsfly og eksperimentelle fly. I tillegg til sine egne design produserte selskapet også bombeflyene B-17 Flying Fortress og Boeing B-47 på lisens. Douglas var pioner på relaterte felt som utskytningsseter, luft-til-luft-, overflate-til-luft- og luft-til-overflate-missiler, utskytningskjøretøyer og bomber. I 1967 hadde selskapet problemer med å dekke etterspørselen etter passasjerflyene DC-8 og DC-9 samt det militære angrepsflyet A-4 Skyhawk. Kvalitets- og pengeproblemer, kombinert med stor etterspørsel på grunn av Vietnamkrigen førte til at Douglas ble slått sammen med McDonnell Aircraft Corporation og dannet selskapet McDonnell Douglas. Dette selskapet ble kjøpt opp av Boeing i 1997 og endte dermed 75 år med produksjon av Douglas-fly.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Douglas DC-8, fra NASA.
Douglas DC-9
A-20 Boston
Douglas C-54 Skymaster
A-4 Skyhawk

Fly[rediger | rediger kilde]

Missiler og romfartsteknologi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]