Dorothy Stang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorothy Stang
Tumba de Dorothy Stang.jpg
Født7. juli 1931
Dayton
Død12. februar 2005 (73 år)
Anapu
Beskjeftigelse Misjonær
Nasjonalitet USA, Brasil
Utmerkelser FNs menneskerettighetspris (2008)

Dorothy Mae Stang (født 7. juni 1931 i Dayton i Ohio i USA, død 12. februar 2005 nær Anapu i forbundsstaten Pará i Brasil) var en brasiliansk katolsk ordenssøster og miljøaktivist av amerikansk opprinnelse.

Dorothy Stang tilhørte nonneordenen «Soeurs de Notre Dame de Namur» (Skolesøstrene av Vår Frue av Namur).

Hun bodde i 30 år i Brasil. Hun engasjerte seg mot den omfattende snauhogst av regnskog og for de landløses rettigheter, særlig i de nordre og nordøstre deler av landet der rettsvesenet ikke hadde tilstrekkelig gjennomslagskraft. Dette engasjementet gav henne mange fiender og hun ble stadig truet på livet. I 2003 hadde hun frasagt seg sitt amerikanske statsborgerskap og fått det brasilianske.

Den 12. februar 2005 var hun på vei til fots til et møte i jungelen, og ble drept med seks skudd fra nært hold. Kort tid etter ble tre menn arrestert, bl.a godseieren som skal ha betalt for mordet. Dom falt to år etter i Belém med idømmelse av maksimalstraffen på 30 års fengsel. Imidlertid ble dommen opphevet senere samme år. Så langt (mai 2009) er det blitt gjennomført tre rettssaker med fellende dommer, men alle tre er blitt erklært ugyldige – den siste i april 2009.

Den 13. desember 2006 ble søster Dorothy Stang posthumt tildelt den brasilianiske menneskerettighetspris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]