Donglinakademiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den restaurete gamle steinportal i Donglinakademiet

Donglin-akademiet (kinesisk: 東林書院, pinyin: Dōnglín Shūyuàn), også kjent som Guishan-akademiet (龜山書院 Guīshān Shūyuàn), var opprinnelig anlagt i 1111 under Det nordlige Song-dynasti (北宋) i det som i dag er Wuxi i Kina. Det var opprinnelig en skole der den neokonfucianske lærde Yang Shi underviste. Det forfalt over tid.

I 1604, i Wanli-keiserens tid, gjenopprettet imidlertid Ming-storsekretær Gu Xiancheng (顧憲成 Gù Xiànchéng, (1550–1612)) og Gao Panlong (高攀龍 Gāo Pānlóng, 1562-1626) akademiet på samme sted. Grunnen til gjenopprettelsen var deres bekymring over forfallet innen det statlige byråkrati, som de forgjeves hadde forsøkt å gjøre noe med.

Akademiet representerte en tilbakevenden til tradisjonell konfucianske samfunnsmoral. Det utviklet seg til et kraftsenter for kritikken av Ming- og det tidlige Qing-dynastis byråkrati, og ble svært involvert i fraksjonspolitikk.

Donglin-bevegelsen: Under Tianqi-keiseren førte akademiets opposisjon mot evnukken Wei Zhongxian til at det ble stengt i 1622 at dets leder Yang Lian og fem andre av dets ledere ble torturert og henrettet i 1624. I 1626 ble akademiet grundig rasert, og tilbake stod bare en del av dens seremonielle inngangsportal.

Men da Chongzhen-keiseren kom til makten året etter ble akademiet gjenopprettet og gjenvant sin tidligere heder og verdighet. Senere under Chongzhen-styret utviklet det seg en konflikt mellom akademiet og storsekretæren Wen Tiren, noe som til slutt endte med at han ble avsatt i 1637.

Qing-dynastiet: Akademiet ble gjenoppbygd av Yongzheng-keiseren og Qianlong-keiseren for å vinne sympati for Qing-styret for de kinesiske lærde som bodde i Wuxi.[1]

Den kinesiske regjering restaurerte og redekorete akademiet årene 1981–82.

Referanser[rediger | rediger kilde]