Donglinakademiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Donglin-akademiet (kinesisk: 東林書院, pinyin: Dōnglín Shūyuàn), også kjent som Guishan-akademiet (龜山書院 Guīshān Shūyuàn), var opprunnelg anlagt i 1111 under Det nordlige Song-dynasti (北宋) i det som i dag er Wuxi i Kina. Det var opprinnelig en sole der den neokonfucianske lærde Yang Shi underviste. Det forfalt over tid.

I 1604, i Wanli-keiserens tid, gjenopprettet imidlertid Ming-storsekretær Gu Xiancheng (顧憲成 Gù Xiànchéng, (1550–1612)) og Gao Panlong (高攀龍 Gāo Pānlóng, 1562-1626) akademiet på samme sted. Grunnen til gjenopprettelsen var deres bekymring over forfallet innen det statlige byråkrati, som de forgjeves hadde forsøkt å gjøre noe med. Akademiet representerte en tilbakevenden til tradisjonell konfucianske samfunnsmoral. Det utviklet seg til et kraftsenter for kritikken av Ming- og det tidlige Qing-dynastis byråkrati, og ble svært involvert i fraksjonspolitikk.

Under Tianqi-keiseren førte akademiets opposisjon mot evnukken Wei Zhongxian til at det ble stengt i 1622 at dets leder Yang Lian og fem andre av dets ledere ble torturert og henrettet i 1624. Men da Chongzhen-keiseren kom til makten ble akademiet gjenopprettet og gjenvant sin tisligere heder og verdighet. Senere under Chongzhenstyret utviklet det seg en konflikt mellom akademiet og storsekretæren Wen Tiren, noe som til slutt endte med at han ble avsatt i 1637.