Donglü

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Donglü (kinesisk: 东闾, pinyin: Dōnglǘ) eller Donglucun er en landsbykommune i Qingyuan fylke i provinsen Hebei i Folkerepublikken. Den er viden kjent som katolsk valfartssted til ære for jomfru Maria «Vår Frue av Kina». Høydepunktet er den 24. mai hvert år. Bakgrunnen er de åpenbaringer av jomfru Maria som ble hevdet å ha funnet sted der i 1900.

Donglu ligger ca. 30 km sørøst for Baoding, og i 2004 ble det meldt at ca. 7 000 av de i alt 9 000 innbyggere i landsbyen var katolikker.

Dongu har en kirke bygd i nygotisk stil i slutten av 1880-årene. Den ble ødelagt i 1941 under annen verdenskrig, da den brant med under kraftig japansk artilleribeskytning, og ble gjenoppbygd i 1992. Den opprinnelige kirken hadde rom for flere tusen besøkende var en av de største katolske kirker i hele Kina (lokalt hevdes det at den var den aller største).

Under bokseropprøret i april 1900 ble det meldt at jomfru Maria åpenbarte seg for de troende i Donglu, akkurat da de var under angrep fra bander som herjet i de katolske landsbyene i området. Landsbyen ble berget. Ut av dette vokste andakten til Vår Frue av Kina og store mengder pilegrimer begynte å valfarte til stedet hvert år i slutten av mai. Pave Pius XI konsekrerte kirken på stedet som «Helligdommen for Vår Frue av Kina» i 1932.

Den 23. mai 1995 ble det meldt om en ny Maria-åpenbaring der, som skal ha blitt sett av 30 000 pilegrimer og som etterpå ble sertifisert av den katolske biskop av Baoding. Fenomenet skal ha vart i rundt 20 minutter, og fortonet seg blant annet som om solen beveget seg «motsols» og utstrålte forskjellige farger.

Siden 1990-årene har valfarter til Donglu i det minste periodisk blitt erklært for forbudt av regjeringen. Sikkerhetsstyrker er blitt satt inn for å hindre pilegrimer for å nå frem til landsbyen, og for å tvinge besøkende til å dra sin veg. Det har også vært en rekke arrestasjoner både av pilegrimer og av forskjellige ledere tilknyttet bispedømmet Baoding. I april og mai 1996 var inntil 5 000 sikkerhetsfolk mobilisert og det ble tatt i bruk rundt 30 armerte kjøretøyer og dessuten helikoptre for å holde landsbyen isolert under pilegrimssesongen. Mariastatuen i kirken er blitt konfiskert flere ganger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]