Dominique Parrenin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dominique Parrenin, kinesisk: Pa To-ming K'e-an (født 1. september 1665 i Grand-Russey, ved Besançon i Frankrike, død 20. september 1741 i Beijing i Kina, var en Kinamisjonære tilhørende jesuittordenen.

Han trådte inn i ordenen 1. september 1685, og kom til Kina i 1698, der han tilbragte mer enn 40 år ved det keiserlige hoff i Beijing. Han nøt tre keiseres respekt for sine språklige ferdigheter i kinesisk og mandsjuisk, og tjente også som naturvitenskapsmann. Han var formidler og oversetter i forbindelse med en rekke europeiske besøkende og representanter.

Pater Parrenin grunnla en latinskole i Beijing for unge mandsjuiske diplomater.

Under Yongzheng-keiseren (1725–1755), som tillot forfølgelser av de kristne, virket han fra sin posisjon ved hoffet for kirkens videre eksistens i Kina, og omvendte den fyrstelige mandsjufamilien Sunu (Sourmiana) til katolisismen.

Parrenin hadde fra 1723 en omfattende korrespondanse med kjente europeiske lærde som han slik holdt orientert om kinesiske forhold. Dette var med på å styrke den fremdeles unge vitenskap sinologien. Han korresponderte blant annet med Jean-Jacques Dortous de Mairan (1678-1771, president for Det franske vitenskapsakademi i Paris), med den tidlige sinolog Theophil Siegfried Bayer (1694-1758, tilknyttet akademiet i Sankt Petersburg) og med Nicolas Fréret (1688–1749). I Kina forsøkte han å utbre kjennskap om de nyeste kunnskaper innen anatomien.

Hans anatomi på mandsjuisk forble upublisert; likeså hans kinesisk-latinske ordbok.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Te-hsing p'u («Virtutum catalogus») om den hl. Stanislas Kostkas liv, 1726
  • Chi mei p'ien («Perfectae pulchritudinis liber»), om den hl. Aloysius av Gonzagas liv, 1727
  • La code de la nature, 1788
  • Les Héros chrétiens, 1727
  • En rekke brev er kjent
  • Hans store verk på mandsju om anatomi kom aldri til utgivelse, heller ikke hans kinesisk-latinske ordbok

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over kinamisjonærer tilhørende jesuittordenen